Τα νέα τιμολόγια ρεύματος Νοεμβρίου και το «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος Νοεμβρίου και το «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης
Τετάρτη, 19/10/2022 - 11:15

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (20/10) αναμένεται η ανακοίνωση για τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Νοέμβριο και σύμφωνα με πηγές της αγοράς οι προμηθευτές θα μειώσουν σημαντικά τις τιμές τους, με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις στην τιμή του φυσικού αερίου.

Με μειώσεις κατά περίπου 15% με 20% των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας του μηνός Νοεμβρίου αναμένονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι δεν είναι αυτές που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές. Το ύψος των λιανικών τιμών θα διαμορφωθεί από το ύψος των επιδοτήσεων που θα δώσει το κράτος.

Οι τιμές του Οκτωβρίου που είχαν ανακοινώσει οι πάροχοι κυμαίνονταν από τα 0,558 έως και τα 0,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα και για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε κλιμακωτές επιδοτήσεις, οι οποίες ήταν για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τις επόμενες 501 έως 1.000 η αντίστοιχη ενίσχυση ήταν στα 0,386 ευρώ και για τις καταναλώσεις άνω των 1.001 κιλοβατώρων ήταν στα 0,336 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι τιμές των επιδοτήσεων αναμένεται να ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα και σύμφωνα με τις ενδείξεις θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Οκτώβριο, λόγω της πτώσης των τιμών στις αγορές και των - αναμενόμενων - μειωμένων χρεώσεων από τους προμηθευτές.

Θεσπίζεται τέλος πρόωρης αποχώρησης από τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος

Στο μεταξύ, τη δυνατότητα επιβολής πέναλτι στους καταναλωτές που αποχωρούν οικειοθελώς πριν από τη λήξη της σύμβασης προμήθειας ρεύματος με σταθερά τιμολόγια, δίνει στους παρόχους νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα άρθρα και οι διατάξεις τους αποτελούν κείμενο κοινοτική οδηγίας (2019/44) και το υπουργείο με νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ στη βουλή προτείνει την ενσωμάτωση της στο εθνικό δίκαιο.

Ανάμεσα σε αυτά που προτείνονται προς θέσπιση είναι και το «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης από συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με σταθερά τιμολόγια ρεύματος: «Ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια, κατά παρέκκλιση της παρ. 1, επιτρέπεται στους προμηθευτές ή στους συμμετέχοντες στην αγορά που δραστηριοποιούνται στη σωρευτική εκπροσώπηση, να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης, στους πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου, πριν από τη λήξη της σύμβασης, υπό τον όρο ότι το εν λόγω τέλος προβλέπεται από σύμβαση την οποία έχει συνάψει οικειοθελώς ο πελάτης και ανακοινώνεται σαφώς στον πελάτη, πριν από τη σύναψη της σύμβασης».

Η κοινοτική οδηγία περιγράφει και το ύψος του τέλους: «Το εν λόγω τέλος είναι αναλογικό και δεν υπερβαίνει την άμεση οικονομική ζημία του προμηθευτή ή του συμμετέχοντος στην αγορά που δραστηριοποιείται στη σωρευτική εκπροσώπηση, λόγω του τερματισμού της σύμβασης από τον πελάτη, περιλαμβανομένου του κόστους τυχόν δεσμοποιημένων επενδύσεων ή υπηρεσιών, οι οποίες ήδη παρέχονται ως μέρος της σύμβασης. Το βάρος της απόδειξης της άμεσης οικονομικής ζημίας επιβαρύνει τον προμηθευτή ή τον συμμετέχοντα στην αγορά που δραστηριοποιείται στη σωρευτική εκπροσώπηση και το επιτρεπτό των τελών τερματισμού της σύμβασης παρακολουθείται από τη ΡΑΕ».