ΔΕΗ: Ανέφικτος ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής

ΔΕΗ: Ανέφικτος ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής
Τρίτη, 04/10/2022 - 05:37

Σε επιστολή της η ΔΕΗ πριν λίγες ημέρες ενημέρωνε τη ΡΑΕ ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος του διπλασιασμού της λιγνιτικής παραγωγής.

Σοβαρά ερωτήματα γεννιούνται για την προετοιμασία της χώρας σε ενδεχόμενη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίζεται ανέφικτος ο στόχος διπλασιασμού της λιγνιτικής παραγωγής.

Σε επιστολή της μάλιστα η ΔΕΗ πριν λίγες ημέρες ενημέρωνε τη ΡΑΕ ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος του διπλασιασμού της λιγνιτικής παραγωγής. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα στοιχεία καθώς αυτή τη στιγμή το ισοζύγιο εξόρυξης λιγνίτη και καύσης είναι αρνητικό για την εξόρυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ορυχεία συσσωρεύουν λιγνίτη έτσι ώστε να υπάρχουν εφεδρείες για το χειμώνα.

Το γεγονός πως το ενεργειακό σύστημα της χώρας δεν έχει «δοκιμαστεί» μέχρι τώρα οφείλεται ως ένα βαθμό και στις καιρικές συνθήκες που κρατούν τη ζήτηση σε χαμηλά επίπεδα. Άλλωστε, η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 13% τον Αύγουστο, σε σχέση με πέρσι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ισχυρίστηκε χθες στην ΕΡΤ πως η χώρα μας είναι προετοιμασμένη και πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει κάνει προκράτηση 10 φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου για τους επόμενους 5 μήνες, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι μονάδες φυσικού αερίου με δυνατότητα εναλλαγής τους σε μονάδες diesel.

Τέλη Ιανουαρίου η εμπορική λειτουργία της Πτολεμαΐδα 5

Η νέα μονάδα της ΔΕΗ είναι στο στάδιο των τελικών δοκιμών, ενδεχομένως και μέσα στη βδομάδα θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με λιγνίτη. Πάντως, από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, σε μια περίοδο που ο λιγνίτης αναμένεται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.