Αγώνας δρόμου για ρεύμα και φυσικό αέριο το χειμώνα - Έρχονται εξελίξεις στην ΕΕ

Αγώνας δρόμου για ρεύμα και φυσικό αέριο το χειμώνα - Έρχονται εξελίξεις στην ΕΕ
Τρίτη, 30/08/2022 - 12:03

Με κατεπείγον σχέδιο παρέμβασης στην αγορά ενέργειας από την Κομισιόν και με την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. η Ευρώπη επιχειρεί να απαντήσει σήμερα στον εφιαλτικό καλπασμό των τιμών του ρεύματος.

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό σκηνικό με απρόβλεπτες εξελίξεις καθημερινά η Ευρώπη καλείται να βρει λύση, έστω και καθυστερημένα, για τον χειμώνα που έρχεται προκειμένου να αντέξουν οι κοινωνίες και οι οικονομίες των χωρών. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται αποτελεσματική αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος, ενώ ταυτόχρονα οι περισσότερες χώρες είτε ξοδεύουν αδιακρίτως τεράστια ποσά για να καλύψουν τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, κάνουν σχέδια για εξοικονόμηση ή επιστρέφουν στον άνθρακα με κάθε κόστος, όπως κάνει και η Ελλάδα.

Με κατεπείγον σχέδιο παρέμβασης στην αγορά ενέργειας από την Κομισιόν και με την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. η Ευρώπη επιχειρεί να απαντήσεισήμερα στον εφιαλτικό καλπασμό των τιμών του ρεύματος.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν ελαφρώς χθες, οι τιμές χονδρικής του ρεύματος όμως εκτινάχθηκαν πάνω από το εφιαλτικό επίπεδο των 1.000 ευρώ ανά MWh και στη Γερμανία μετά τη Γαλλία, αναγκάζοντας την πρόεδρο της Κομισιόν να σπεύσει να προαναγγείλει παρέμβαση με δομικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Αν τελικά το περιβόητο πλαφόν θα μπορέσει να λειτουργήσει από μόνο του είναι κάτι που μένει να ποδειχθεί στην πράξη.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει καθαρά τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγη ώρα αφότου η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. είχε ανακοινώσει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Εργαζόμαστε τώρα για επείγουσα παρέμβαση και διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», διαμήνυσε η Φον ντερ Λάιεν, την ώρα που οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν όλο και περισσότερες χώρες να πιέζουν για επιβολή πλαφόν στο κόστος χονδρικής της ενέργειας και για αποσύνδεση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Πλαφόν στην τιμή αερίου εξετάζει η Γερμανία

Το Βερολίνο προτίθεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως γράφουν σήμερα πολλές ιταλικές εφημερίδες επικαλούμενες ένα γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έστειλε ένα γραπτό μήνυμα σε Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο πιθανόν να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις 9 Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών από τη Ρωσία. Η ακριβής διατύπωση του μηνύματος του Χάμπεκ δεν έχει γίνει γνωστή.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη σκληρή πραγματικότητα να μην αποκαταστήσει η Ρωσία τις προμήθειες του φυσικού αερίου στη χώρα, όπως είπε χθες ο Χάμπεκ, ενόψει της προγραμματισμένης αναστολής από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα, την Gazprom, των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η Uniper χρειάζεται κι άλλη οικονομική στήριξη

Για να μην καταρρεύσει η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία, ζήτησε επιπλέον πίστωση 4 δις ευρώ. Επ

Η εταιρεία υπέβαλε στην κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW αίτηση για αύξηση της κρατικής γραμμής πιστωτικής διευκόλυνσης κατά 4 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ. Με τα τελευταία 2 δισ. ευρώ που άντλησε, εξαντλήθηκε το υφιστάμενο πιστωτικό όριο των 9 δισ. ευρώ από την κρατική τράπεζα. Ο όμιλος, που έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, δεν επιβαρύνεται μόνο από τις υψηλότερες τιμές αγοράς φυσικού αερίου, αλλά και ειδικότερα από τις εγγυήσεις που κατατίθενται στα χρηματιστήρια ενέργειας.

Επιστροφή στη χρήση άνθρακα

Η ειδική εισφορά φυσικού αερίου έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις ακόμη και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό που ο αρμόδιος υπουργός Ρόμπερτ Χάμπεκ δεσμεύτηκε να την «διορθώσει». Ενδεικτικά μιλώντας στο πρωϊνό τηλεοπτικό μαγκαζίνο του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD, ο Λαρς Κλινγκμπάιλ, συμπρόεδρος του SPD, δήλωσε ότι «η ειδική εισφορά φυσικού αερίου είναι μέτρο δικαιολογημένο για να αποτραπεί η αφερεγγυότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό, και αυτό ήταν σωστό. Αλλά τώρα βλέπουμε ότι εταιρείες που κάνουν δισεκατομμύρια κέρδη, να υποβάλλουν αίτηση για χρηματοδότηση … Δεν γίνεται να κάνει κανείς δισεκατομμύρια κέρδη και να θέλετε να πάρει επιπλέον και δισεκατομμύρια, χρήματα φορολογουμένων».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) τόνισε ότι επιθυμεί να τεθεί σε εφαρμογή το ειδικό τέλος για τους πελάτες φυσικού αερίου. «Από τη σκοπιά του καγκελαρίου, αυτό το εργαλείο για τη διασφάλιση του εφοδιασμού φυσικού αερίου στη Γερμανία, είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης», δήλωσε το μεσημέρι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν. Όπως επισήμανε, είναι «το σωστό μέσο για τη σταθεροποίηση συστημικά σημαντικών προμηθευτών φυσικού αερίου. Το θέμα είναι πλέον να βρεθούν «νομικά ασφαλείς διευκρινίσεις», ώστε να μην επωφεληθούν και οι εταιρείες που δεν χρειάζονται βοήθεια». Τέλος, η ενεργειακή κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα. Νωρίς χθες το πρωί τέθηκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας με καύση άνθρακα Heyden 4 που βρίσκεται στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται επιπλέον φυσικό αέριο.

Λιγότερο αέριο στη Γαλλία

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom την ενημέρωσε για την περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία όμως τόνισε ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Την προηγούμενη Πέμπτη η πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γαλλία για τον χειμώνα είχε ξεπεράσει το όριο του 90%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aggregated gas Storage Inventory (AGSI) και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 100% ως τον Νοέμβριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/08/2022 - 15:46