Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής: Οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος από 1η Αυγούστου

Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής: Οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος από 1η Αυγούστου
Σάββατο, 25/06/2022 - 07:47

Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου και για 11 μήνες για τα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος βάζει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μαζί με την κατάργηση της ρήτρας καταργείται και το πέναλτι για αλλαγή προμηθευτή ενώ οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες στο τέλος κάθε μήνα να ανακοινώνουν τα τιμολόγια που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα.

Με την τροπολογία που έρχεται σε συνέχεια της ρύθμισης για την οποία επιβάλλεται πλαφόν στις αποζημιώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο προβλέπονται τα εξής:

- Οι προμηθευτές έως το τέλος κάθε μήνα θα ανακοινώνουν τα τιμολόγια του ρεύματος που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα. Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης, η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει ως τις 10 Ιουλίου.

- Η ρήτρα θα εφαρμοσθεί και θα αναγράφεται ξεχωριστά στους λογαριασμούς για τις καταναλώσεις μέχρι την 1η Αυγούστου. Το επόμενο διάστημα θα αναγράφεται στους λογαριασμούς η ενιαία χρέωση και η επιδότηση που θα συνεχίσει να παρέχει το κράτος στους λογαριασμούς από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

- Στο επόμενο δωδεκάμηνο τόσο η αλλαγή προμηθευτή όσο και η αλλαγή τιμολογίου προμήθειας θα γίνονται χωρίς τη ρήτρα που προβλέπει η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις.

- Με υπουργική απόφαση μπορεί να παραταθεί ή να λήξει η αναστολή της χρέωσης ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς.

-Παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους πελάτες να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση που δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ.

Η αποτύπωση στους λογαριασμούς

Αναλυτικά, με βάση τα όσα προβλέπονται στην τροπολογία:

-Αποτυπώνονται σε ειδικό πεδίο στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων, οι χρεώσεις ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης χρέωσης που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο κατανάλωσης,

-Αναγράφονται διακριτά στους λογαριασμούς κατανάλωσης όλες οι χρεώσεις προμήθειας για τα προαναφερόμενα τιμολόγια καθώς και το ποσό της επιδότησης από πόρους του ειδικού λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Υπεύθυνη για την παρακολούθηση των διατάξεων είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας , η οποία και θα πρέπει να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης σχετικών παραβάσεων (εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών από τους προμηθευτές κ.λπ.).

Τελικός στόχος των ρυθμίσεων, όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, είναι η συγκράτηση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και η επιστροφή των τιμών του ρεύματος στο επίπεδο του περασμένου φθινοπώρου.