ΡΑΕ: Συνάντηση με τους ρυθμιστές Κύπρου και Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών

ΡΑΕ: Συνάντηση με τους ρυθμιστές Κύπρου και Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών
Eurokinissi
Τετάρτη, 22/06/2022 - 16:51

Με τους ρυθμιστές της Κύπρου και του Ισραήλ θα συναντηθούν εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, δηλαδή της μεγάλης διασύνδεσης Euroasia Interconnector.

Στις αρχές Ιουνίου στελέχη της ΡΑΕ βρέθηκαν στο Ισραήλ, όπου συζήτησαν ρυθμιστικά θέματα που άπτονται του Euroasia, αλλά και της ευρύτερης αγοράς. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Euroasia Interconnector για είσοδο στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή και εθνική προσπάθεια για δημιουργία νέων «ηλεκτρικών λεωφόρων» που θα συνδέσουν τη χώρα μας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ταυτόχρονα, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΥΠΕΝ, Κ. Σκρέκα με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού, Yoav Katsavoy, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ισραήλ, Shiki Fisher και την Προϊσταμένη του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων, Σχεδιασμού Πολιτικής και Στρατηγικής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Orit Ganor με αντικείμενο τις προοπτικές του Euroasia. Στις διμερείς επαφές επιβεβαιώθηκε η σταθερή στήριξη της ελληνικής πλευράς στο έργο.

Σημειώνεται ότι το καλώδιο του EuroAsia Interconnector θα έχει συνολικό μήκος 1.214 χλμ. και ισχύ 1 GW σε πρώτη φάση. Tον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο.