Ρήτρα αναπροσαρμογής: Πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο στις 14 Ιουνίου μετά από αίτημα της ΔΕΗ

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο στις 14 Ιουνίου μετά από αίτημα της ΔΕΗ
Τρίτη, 31/05/2022 - 07:27

Η νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής εξετάζεται στις 14 Ιουνίου από τον Άρειο Πάγο μετά από αίτημα της ΔΕΗ.

Πρόκειται για πιλοτική δίκη που θα βάλει τέλος στο θέμα της περιβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής και αν είναι νόμιμη ή όχι.

Η ΔΕΗ έχει δεχτεί 15 μεμονωμένες αγωγές σε Πρωτοδικεία ενώ όπως είναι ήδη γνωστό έχουν γίνει δύο συλλογικές αγωγές από το ΙΝΚΑ και την ΕΚΠΟΙΖΩ.

Το αίτημα της ΔΕΗ αλλά και άλλων παροχών έχει στόχο να δοθεί μια δικαστική απάντηση σε ανώτατο επίπεδο που θα επιλύει το θέμα γρήγορα, καθώς η αβεβαιότητα για τον αν είναι νόμιμη ή όχι η ρήτρα προσαρμογής μπορεί να οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των ληξιπροθεσμων οφειλών, καθώς εκτός από όλους όσοι έχουν αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, η προσδοκία μιας δικαστικής απόφασης αποτρέπει κάποιους από το να πληρώσουν δημιουργώντας ένα νέο κύμα «δεν πληρώνω».

Το αίτημα προς τον Άρειο Πάγο είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναβολή την πρώτη δίκη συλλογικών αγωγών που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιουνιου.

Η πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος αποτελεί μια νέα διαδικασία με σκοπό να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς αναμένεται να επιλύονται ζητήματα, που εξαιτίας της φύσης τους προκαλούν σημαντικό αριθμό δικών. Παράλληλα, με την καθιέρωση της πιλοτικής δίκης και στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας αναμένεται να αποφευχθεί και ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων και η διαιώνιση των δικών ενώπιον των δικαστηρίων ουσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες.