Ο Αντώνης παίρνει τ΄ όπλο του: Η ΝΔ απομακρύνθηκε απ΄ τις αξίες της

Ο Αντώνης παίρνει τ΄ όπλο του: Η ΝΔ απομακρύνθηκε απ΄ τις αξίες της
Πέμπτη, 15/02/2024 - 06:48

Με ομιλία πλατφόρμα ο Σαμαράς πετάει το γάντι στον Μητσοτάκη!- Με περιφρόνηση η αντιμετώπισή του από το Μαξίμου-Τι σηματοδοτούν τα "γαλάζια" κατά-Οι επαφές Ανδρουλάκη και ο πονοκέφαλος Κασσελάκη!

Και σκληρό ροκ και "δεξιά πλατφόρμα" η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στη Βουλή την Πέμπτη κατά τη συζήτηση για το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών. Ο πρώην πρωθυπουργός πετάει το γάντι προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς επιλέγει να μιλήσει την ίδια ημέρα με τον πρωθυπουργό, αλλά και γιατί η ομιλία του δεν περιορίζεται στο θέμα με τον γάμο των ομοφύλων, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο σχεδόν της κυβερνητικής πολιτικής.

"Η Νέα Δημοκρατία απομακρύνεται από τις αρχές και τις αξίες της", είναι ένα μήνυμα - και δεν είναι το ηχηρότερο- που αποστέλλει ο Μεσσήνιος πολιτικός, που το πρωί της Πέμπτης επρόκειτο να βάλει τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία του, ως προς το ύφος και τις σκληρές λέξεις που θα χρησιμοποιήσει και όχι ως προς την ουσία της τοποθέτησής του.

Όπως όλα δείχνουν στο εσωτερικό της ΝΔ αρχίζει να εκδηλώνεται μια σκληρή δεξιά ομάδα υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με το βλέμμα σε τυχόν πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, καθώς ο χρόνος έως τις επόμενες εθνικές εκλογές, εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, είναι πολύ μεγάλος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλοι οι βουλευτές που απέμειναν πιστοί στον πρώην πρωθυπουργό καταψηφίζουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είναι κάτω του μηδενός!

Το Μαξίμου, πάντως, αρνείται να σηκώσει το γάντι, περιβάλλοντος τον πρώην πρωθυπουργό με περιφρόνηση και απαξία! "Ως πρώην πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του" λέει η κυβέρνηση, αντιγράφοντας το επιχείρημα που χρησιμοποιούσε ως πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής για να απαξιώσει τον πατέρα του νυν πρωθυπουργού, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όταν αυτός διαφοροποιούνταν! Έχει δε ενδιαφέρον αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης (εφόσον μιλήσει μετά τον Σαμαρά)μ

"Γκρίζα ζώνη" με τα "γαλάζια" κατά!

Σοβαρό πρόβλημα για το Μαξίμου αποτελεί όμως και ο αριθμός των "γαλάζιων βουλευτών" που καταψηφίζουν το νομοσχέδιο! Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έδωσε τη διέξοδο της αποχής από την ψηφοφορία, η καταψήφιση του νομοσχεδίου από μέρος αυτών (ίσως ξεπεράσουν τους 15, όπως επέμεναν οι πληροφορίες που υπήρχαν έως αργά το βράδυ της Τετάρτης, πλην όμως οι πιέσεις για να απέχουν και να μην καταψηφίσουν θα συνεχιστεί έως την ώρα της ψηφοφορίας) αποτελεί ευθεία αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό πως αν δεν υπερψήφιζαν τα κόμματα της κεντροαριστεράς το νομοσχέδιο δεν θα περνούσε, με την κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση να αντιμετωπίζει θέμα νομιμοποίησης!

Πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά είναι να μην υπερψηφίζουν νομοσχέδιο μέλη της κυβέρνησης και -ελέω Μάκη Βορίδη που δεν μπορεί να διώξει ο πρωθυπουργός- και να παραμένουν στη θέση τους!

Τα τηλεφωνήματα Ανδρουλάκη και το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ

Από το βράδυ της Τετάρτης ο Νίκος Ανδρουλάκης τηλεφωνεί σε βουλευτές του κόμματός του που δεν θέλουν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, σε μια τελική προσπάθεια να τους πείσει να αλλάξουν γνώμη.

Οι "πράσινοι" βουλευτές που διαφωνούν είναι περίπου 13 σε σύνολο 32 και το πρόβλημα είναι ανάλογο της ΝΔ!

Αν, πάντως, δεν υπερψηφίσει η Γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη, απειλείται με καθαίρεση από τη θέση της, ενώ το "βαρύ" πολιτικά όνομα που δεν θα υπερψηφίσει φέρεται να είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο Πολάκης και ο Κασσελάκης

Στην Κουμουνδούρου η ηγεσία εκφράζει αισιοδοξία ότι το κόμμα δεν θα έχει διαφοροποίηση, με τον Στέφανο Κασσελάκη να διαμηνύει πως για όποιον δεν υπερψηφίσει θα υπάρξουν μέτρα- πιθανότερο να υπάρξει καθαίρεση από τα κομματικά αξιώματα.

Μεγάλο ερώτημα τι θα πράξει ο Παύλος Πολάκης, που σε περίπτωση διαφοροποίησης θα έρθει σε σύγκρουση με τον πρόεδρο του κόμματος, με αποτέλεσμα να ανοίξει άλλη μια πληγή για τον ΣΥΡΙΖΑ με πολύ ...μέλλον! Σύμφωνα δε με πληροφορίες υποψήφια να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο είναι και βουλεύτρια από μεγάλη εκλογική περιφέρεια- όχι η Αθηνά Λινού.