Η «Φαμαγκούστα» ενοχλεί-έρχονται τουρκικές τηλεοπτικές απαντήσεις

Η «Φαμαγκούστα» ενοχλεί-έρχονται τουρκικές τηλεοπτικές απαντήσεις
Πέμπτη, 01/02/2024 - 07:02

"Πόλεμος" για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη; -Τι γράφει το K-Report.

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή του ενός τρίτου του νησιού ακόμα και σήμερα από την Άγκυρα, η νέα σειρά του "Mega" "Φαμαγκούστα" προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή σε τουρκόφωνο κανάλι της γείτονος χώρας ετοιμάζεται να προβληθεί ντοκιμαντέρ για τα 50χρονα για την εισβολή, με τις ελληνικές "θηριωδίες". Παράλληλα ξεκινάει την Παρασκευή στην Τουρκία προβολή ταινίας με τη ζωή μουσουλμάνου γιατρού από τη Θράκη που το τουρκικό ΥΠΕΞ τον έχει αναδείξει ως σύμβολο της "τουρκικής" μειονότητας στη Θράκη!

Για τον πόλεμο των "τηλεοπτικών ταινιών" αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ από το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί συνδρομητικά σε καθημερινή βάση με πλούσια ύλη και κάθε Τετάρτη περιλαμβάνει επί πλέον ειδική έκδοση για την Τουρκία που επιμελούνται ο Βαγγέλης Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη:

Μεγάλη αντίδραση προκάλεσε στην Τουρκία η ελληνική τηλεοπτική σειρά Φαμαγκούστα, που προβάλλεται στο Mega, με θέμα την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Οι Τούρκοι κριτικοί υποστηρίζουν ότι η σειρά «διαστρεβλώνει την αλήθεια», δείχνοντας Τούρκους στρατιώτες να ανοίγουν πυρ εναντίον άμαχου ελληνικού πληθυσμού.

Παρεμπιπτόντως, το αγγλόφωνο κρατικό TRT World προβάλλει αυτή την περίοδο σειρά ντοκιμαντέρ 6 επεισοδίων με τίτλο «The Forefront Cyprus», με αφορμή τα 50 χρόνια από το ’74, καταγράφοντας αντίστοιχα τις ελληνικές «θηριωδίες» που οδήγησαν στην «ειρηνευτική επιχείρηση» της Τουρκίας στην Κύπρο.

Παράλληλα, στις 2 Φεβρουαρίου θα προβληθεί στη μεγάλη οθόνη η πολυδιαφημισμένη ταινία “Sadık Ahmet”, που αφηγείται τη ζωή του μουσουλμάνου γιατρού από τη Θράκη, ο οποίος πολύ προσφάτως έχει αναχθεί από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε σύμβολο υπεράσπισης της εθνικής ταυτότητας της «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα.