Τρία κόμματα για τη δεύτερη θέση στις προσεχείς δημοσκοπήσεις;

Τρία κόμματα για τη δεύτερη θέση στις προσεχείς δημοσκοπήσεις;
Κυριακή, 15/10/2023 - 10:43

Με "ασανσέρ" τον ΣΥΡΙΖΑ, τρία κόμματα διεκδικούν τη δεύτερη θέση: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που διεξάγεται την Κυριακή δεν αποτελεί παρά το ...κερασάκι στην τούρτα, καθώς ο συσχετισμός δύναμης των κομμάτων αναδείχθηκε την πρώτη Κυριακή.

Η ΝΔ παραμένει απολύτως κυρίαρχη, με μάλλον ενισχυμένες τις δυνάμεις της, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μικρή άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλη πτώση, το ΚΚΕ σημαντική άνοδο (μαζί με το κυβερνών κόμμα είναι εκ των πραγμάτων οι κερδισμένοι της αναμέτρησης), ενώ η ακροδεξιά απέφυγε να κατέβει στην αναμέτρηση για λόγους που ...αναζητούνται!

Είναι σαφές πως οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση δεν αποτελούν παρά τον τελευταίο σταθμό πριν τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, οπότε και θα αρχίσει να διαμορφώνεται ο συσχετισμός με τον οποίο τα κόμματα θα οδεύουν προς τις εθνικές εκλογές, αν και στα τρία χρόνια που θα απομένουν έως τις κάλπες ενδέχεται να συμβούν πολλά!

Οι επόμενες και μεθεπόμενες δημοσκοπήσεις εκτιμάται ότι θα είναι καταλυτικές για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος ενόψει των ευρωεκλογών.

Με "ασανσέρ" τον ΣΥΡΙΖΑ, τρία κόμματα διεκδικούν τη δεύτερη θέση: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Το ενδεχόμενο ενός αντίστροφου 2012, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη θέση του ΠΑΣΟΚ ως δεύτερη δύναμη, όχι απλώς δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά με βάση τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών μοιάζει ως και το πιθανότερο σενάριο. Μόνο που το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ως ανερχόμενο ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, είχε κυβερνητική προοπτική, κάτι που αποδείχτηκε το 2015! Εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, που δεν δείχνει να έχει τέτοια προοπτική -χωρίς να αποκλείσει κανείς ότι μπορεί να την κερδίσει στην πορεία- γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο ως ανάγκη την ίδρυση νέου κόμματος στον προοδευτικό χώρο.

Ίδωμεν...