Μήπως ο Κασσελάκης είναι η αρχή; -Προς συνολική ανασύνθεση ο χώρος της κεντροαριστεράς;

Μήπως ο Κασσελάκης είναι η αρχή; -Προς συνολική ανασύνθεση ο χώρος της κεντροαριστεράς;
Δευτέρα, 02/10/2023 - 13:46

Χρονικό σημείο καμπής οι ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου.

Ως έναν ...αερόλιθο που "εξέπεσε εξ Αμερικής" χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ξαφνική παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική ζωή της χώρας και την μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα κατάκτηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν όμως "κεραυνός εν αιθρία" τόσο η εμφάνισή του όσο και η νίκη του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;

Από μια άποψη ναι. Από την άλλη, όμως, αποτελεί και σύμπτωμα των καιρών. Το μεγάλο ερώτημα, άλλωστε, είναι αν η επικράτηση του Στ. Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα παροδικό και μοναδικό "φαινόμενο" ή αφορά το σύνολο της κεντροαριστεράς- από τις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας μέχρι το ΚΚΕ!

Στη χώρα τείνει να επικρατήσει το πολιτικό σύστημα της Ουγγαρίας, που επιτρέπει στον Ορμπάν να εκλέγεται επί τετραετίες, παρά το αντιευρωπαϊκό και αντιδημοκρατικό προφίλ του: Το κόμμα Όρμπαν που λαμβάνει λίγο κάτω λίγο πάνω από το 40% και κόμματα της αντιπολίτευσης με ποσοστά τέτοια (συνήθως περί το 20% το δεύτερο) που δεν μπορεί να διεκδικήσουν την εξουσία, με τους επικεφαλής τους να μην αποτελούν ουσιαστικά πρωθυπουργίσιμα πρόσωπα! Όπως ακριβώς συμβαίνει στη χώρα μας με τον -υπό νέα ηγεσία πλέον- ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές η ανάδειξη Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προοίμιο και για μελλοντικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη η "Ομπρέλα" των Τσακαλώτου- Φίλη- Σκουρλέτη- Βίτσα- Βούτση και άλλων, είναι με το ένα πόδι εντός και με το άλλο εκτός. Στη Χαριλάου Τρικούπη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θέτει τον πήχη για τον Νίκο Ανδρουλάκη με τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εσωκομματικών αναταράξεων μετά από αυτές. Είναι δε χαρακτηριστικό πως το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε όλο το καλοκαίρι από τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του- αντιθέτως κερδισμένο βρίσκεται το ΚΚΕ.

'Ηδη ένα ...φάντασμα κινείται πάνω από την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη (για να θυμηθούμε και -ταυτόχρονα- να παραφράσουμε τον Μαρξ), το φάντασμα της ίδρυσης ενός νέου κόμματος στο χώρο της κεντροαριστεράς. Παρότι δεν έχει βρεθεί η προσωπικότητα που ενδεχομένως θα ηγηθεί, οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Χρονικό σημείο καμπής; Μα φυσικά οι ευρωεκλογές, τον προσεχή Ιούνιο!