Τι θα κριθεί στις κάλπες της Κυριακής- Η αρχή ενός νέου πολιτικού κύκλου!

Τι θα κριθεί στις κάλπες της Κυριακής- Η αρχή ενός νέου πολιτικού κύκλου!
Τρίτη, 03/10/2023 - 13:54

Η πρώτη δοκιμασία για τον Στέφανο Κασσελάκη, η σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και το στοίχημα για τις αντοχές της κυβέρνησης.

Την αρχή ενός νέου πολιτικού κύκλου σηματοδοτεί ίσως η κάλπη των εκλογών για την αυτοδιοίκηση την προσεχή Κυριακή 8 Οκτωβρίου, αλλά και τη μεθεπόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου για όσους δημάρχους και περιφερειάρχες δεν συγκεντρώσουν το 43% και δεν εκλεγούν από τον πρώτο γύρο.

Το μέγαρο Μαξίμου θέτει δημοσίως ως στόχο το "13+3", δηλαδή την εκλογή όλων των υποψηφίων περιφερειαρχών που στηρίζει και την επανεκλογή των δημάρχων Αθήνας Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Στην ουσία θα είναι ευχαριστημένοι αν δεν χάσει από υποψήφιο περιφερειάρχη της αντιπολίτευσης (σύμφωνα με τις μετρήσεις κινδυνεύει από τον Θ. Γαλιατσάτο του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια Νησιά, κατά ορισμένους και δευτερευόντως και από τον Απ. Γκλέτσο στη Στερεά Ελλάδα), ενώ θα αποτελεί και πλήγμα στο γόητρο του πρωθυπουργού εάν εκλεγούν οι Κώστας Μουτζούρης στο Βόρειο Αιγαίο και Πέτρος Τατούλης στην Πελοπόννησο. Άγνωστο είναι τι θα γίνει με τη Θεσσαλία, ενώ κίνδυνος υπάρχει και για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι σαφές πως όσο μεγαλύτερη θα είναι η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, τόσο θα αυξηθούν οι αντοχές της κυβέρνησης, καθώς ελλείψει εναλλακτικής λύσης αυτή τη στιγμή νοιώθει να μην έχει αντίπαλο, ούτε καν τον ...κακό εαυτό της!

Οι προσεχείς εκλογές δεν θα είχαν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς τρεις μήνες μετά τις διπλές εθνικές κάλπες θα ήταν το αποτέλεσμα προεξοφλημένο, εάν δεν υπήρχε η εκλογή νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει βεβαίως καμία ευθύνη για τις επιλογές των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων όμως το όποιο αποτέλεσμα θα έχει πολιτικές επιπτώσεις και πάνω του.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της αναμέτρησης για την αυτοδιοίκηση, άλλωστε, επικεντρώνεται στη διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα αναδειχθεί δεύτερη δύναμη. Τον πήχη έθεσε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης που προσέδωσε χαρακτήρα αναμέτρησης με τον ...ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές κάλπες, αντί αναμέτρησης με την κυβέρνηση. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό πως κερδισμένο μέσω και αυτών των εκλογών θα είναι το ΚΚΕ, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ακροδεξιά δεν κατέβασε υποψηφίους στο σύνολο σχεδόν της χώρας και πρωτίστως στην Αττική, όπου προφανώς και θα μπορούσε να λάβει ένα αξιοπρεπές έως και αξιόλογο αποτέλεσμα, σε κάθε δε περίπτωση να συσπειρώσει τις δυνάμεις της.

Εκ των πραγμάτων, πάντως, το αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή θα αποτελέσει τη θέση που θα έχει η κάθε πολιτική δύναμη για τη σκυταλοδρομία προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όπου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση..