Σοβαρά; Έχουμε εκλογές την Κυριακή στην Ελλάδα;

Σοβαρά; Έχουμε εκλογές την Κυριακή στην Ελλάδα;
Δευτέρα, 02/10/2023 - 06:36

Γιατί περνούν σιωπηλά- Η κυβέρνηση επιδιώκει να μην υπάρξει κινητοποίηση-Τι γράφει το K-Report.

Αλήθεια; Έχουμε εκλογές για τις περιφέρειες και τους δήμους την ερχόμενη Κυριακή στην Ελλάδα; Ποιος το ξέρει; Παρότι οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες;

Από τη μια είναι η επιχείρηση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το γεγονός, ώστε να μην αναδειχτούν οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης και από την άλλη οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν κουράσει τον κόσμο. Ίσως και το γεγονός ότι οι πολίτες δεν ελπίζουν πλέον στην αυτοδιοίκηση, μια εξουσία τόσο κοντινή στους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακριά από αυτούς.

Η στήλη αναδημοσιεύει σήμερα από το εξαιρετικό K-Report, τη συνδρομητική καθημερινή και πλούσια εφόλης της ύλης έκδοση των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, την ανάλυση για τις περιφερειακές εκλογές!

Την ερχόμενη Κυριακή ψηφίζουμε! Χρειάζεται να το υπενθυμίζουμε ακόμη και στον εαυτό μας, καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές πνίγονται σε μια πρωτοφανή αδιαφορία, απασχολούν ελάχιστα την δημοσιότητα και το ενδιαφέρον για αυτές μετρήθηκε (δημοσκόπηση Metron) ως το χαμηλότερο από καταβολής εκλογικών δημοσκοπήσεων: 29% δηλώνουν υψηλό ενδιαφέρον, 38% μέτριο και 33% ελάχιστο ή μηδενικό. Επιπλέον: Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ερευνών qed, εδώ, μόλις το 28% δηλώνουν ενημερωμένοι για τους υποψήφιους δημάρχους της περιοχής τους, 19% για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και 18% για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Η εκλογική κόπωση (πρόσφατες διπλές εκλογές συν ο θόρυβος για τις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ) είναι προφανώς μια εξήγηση. Αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης: (α) Μια γενικευμένη απαισιοδοξία, ασυνήθιστη για πρώιμη μετεκλογική περίοδο. Στη δημοσκόπηση της Metron καταγράφεται μια εκτίναξη από το 49 στο 62% (!) όσων πιστεύουν ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση και (β) μια αύξηση από το 57% στο 59% των αρνητικών αξιολογήσεων για την κυβέρνηση, ενώ εμπεδώνεται η αίσθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική λύση, αφού και μετά την εκλογική του περιπέτεια ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος, και από την καθήλωσή του ωφελείται δημοσκοπικά όχι το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΚΚΕ.

Ως προς τις εκλογές τις ίδιες, η qed καταγράφει ευρύ προβάδισμα Κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα και Ν. Χαρδαλιά στην περιφέρεια Αττικής, αλλά με βεβαία τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου. Το επίμαχο είναι ποιος θα είναι ο δεύτερος που θα συμμετέχει σε αυτόν, καθώς στον μεν Δήμο Αθήνας την δεύτερη θέση φαίνεται να διεκδικούν Ζαχαριάδης και Κασιδιάρης (12-11%), στην δε Περιφέρεια Αττικής φαίνεται να την διεκδικούν με ίσες πιθανότητες οι Πρωτούλης, Σγουρός και Ιωακειμίδης.

Κατά τα λοιπά, φαίνεται ότι είμαστε αδιόρθωτοι. Ούτε οι πρωτοφανείς πυρκαγιές ούτε οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, αποδεικνύονται ικανές να κλείσουν την πόρτα στις διευκολύνσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση. Είναι, βλέπετε και οι αυτοδιοικητικές εκλογές…