Αυτές οι εκλογές είναι …μουγκές!- Φόβοι και ανησυχίες των κομμάτων για τις κάλπες

Αυτές οι εκλογές είναι …μουγκές!- Φόβοι και ανησυχίες των κομμάτων για τις κάλπες
Τρίτη, 02/05/2023 - 05:38

Γκρίζο παραμένει το τοπίο ενόψει της 21ης Μαΐου!

Η σχετική αδιαφορία που παρατηρείται για τις εκλογές αρχίζει και ανησυχεί τα κόμματα, κυρίως εκείνα που επιδιώκουν να κυβερνήσουν. Ταυτόχρονα η πόλωση που επιχειρείται σε κεντρικό επίπεδο δεν δείχνει ακόμα να περνάει σε μεγάλη κοινωνικά στρώματα.

Οι αναποφάσιστοι δείχνουν να παραμένουν πάρα πολλοί ενώ απομένουν λιγότερο από είκοσι μέρες έως τις κάλπες, τη στιγμή που ουδείς μπορεί να υπολογίσει το ύψος της αποχής.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην συμμετάσχει σε διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης στις 21 Μαΐου, με σκοπό «να κάψει» την απλή αναλογική (στην ουσία για να ενισχύσει το ποσοστό του σε τυχόν δεύτερες κάλπες), οδηγεί σε κάτι πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας: Να οδηγούνται οι πολίτες σε εκλογές που δεν θα βγάλουν κυβέρνηση! Αλλά που θα ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες ώστε (πιθανότατα, γιατί μπορεί να χρειαστούν και …τρίτες) ώστε να προκύψει κυβέρνηση!

Ο Κ. Μητσοτάκης, βλέποντας πως η στρατηγική του μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, τονίζει σε όλους τους τόνους πωςοι πλέον κρίσιμες εκλογές είναι αυτές της 21ης Μαΐου, όμως δεν δείχνει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να γίνεται πιστευτός.

Εκτός από την αποχή, ο κίνδυνος για τη ΝΔ οι πολίτες να επιλέξουν μικρότερα κόμματα για να αποστείλουν μηνύματα είναι υπαρκτός. Πιθανόν δε να μην ισοφαρίζει την επιδιωκόμενη απαγόρευση καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή, αλλά και τις απώλειες που ίσως έχει η ακροδεξιά από την ανακατωσούρα που επικρατεί στο εσωτερικό της και για την οποία ανακατωσούρα δείχνει να έβαλε παρασκηνιακά το χέρι του και το μέγαρο Μαξίμου!

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται δείχνουν πως η πρώτη θέση έχει κριθεί, όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για το ύψος των ποσοστών που θα λάβουν τα κόμματα (από 33-34% και κάτω δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ιδίως εάν μπει και έβδομο κόμμα στη Βουλή), ούτε για τη διαφορά, ούτε για τοη συμμετοχή, ούτε για το πώς θα συμπεριφερθούν οι αναποφάσιστοι!

Με λίγα λόγια, ουδείς μπορεί να είναι ακόμα σίγουρος για το αποτέλεσμα!

Όπως θα έλεγε στο «Τζένη-Τζένη» ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, «αυτές οι εκλογές είναι μουγκές»!