Το «Συμβόλαιο με το λαό» του Αλέξη Τσίπρα και η πρόταση προγραμματικής συμφωνίας από τον Ανδρουλάκη

Το «Συμβόλαιο με το λαό» του Αλέξη Τσίπρα και η πρόταση προγραμματικής συμφωνίας από τον Ανδρουλάκη
Τετάρτη, 03/05/2023 - 06:46

Οι διεργασίες για την επόμενη μέρα της 21ης Μαΐου-Απόψε η παρουσίαση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Την προγραμματική του πρόταση 11 σημείων παρουσιάζει το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, πρόταση που ονομάζει "Συμβόλαιο με το λαό".

Πρόκειται για το μίνιμουμ πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως βάση για τη συγκρότηση της κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων, εφόσον το επιτρέψουν οι εκλογικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν τον Μάιο ή τον Ιούλιο. Η πρόταση σε επίπεδο ηγεσίας θα απευθύνεται ουσιαστικά μόνο προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε επίπεδο ψηφοφόρων και προς το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, οι ηγεσίες των οποίων αρνούνται την όποιας μορφή σύμπραξη με Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Μεταξύ των άλλων το "Συμβόλαιο με το λαό" θα περιλαμβάνει ενότητες για την οικονομία, το κοινωνικό κράτος,την δημοκρατία, τον πολιτισμό κοκ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, την Παρασκευή, θα παρουσιάσει την εξειδίκευση της δικής του πρόταση για προγραμματική συμφωνία μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Οι πληροφορίες επιμένουν πως η πρόταση Ανδρουλάκη δεν αποκλείει, δυσκολεύει όμως πολύ τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, αφού θέτει προϋποθέσεις που δύσκολα η Πειραιώς θα πει το ναι. Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματική συμφωνία αποτελεί τη μια από τις τρεις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση. Οι άλλες δυο είναι το ισχυρό διψήφιο ποσοστό και άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργός από τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα, αναλόγως με ποιον θα υπάρξουν προϋποθέσεις συνεργασίας.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες οι κινήσεις τακτικής για τις ψήφους, αλλά και την επόμενη μέρα αναμένεται να ενταθούν...