Γιάννης Τριήρης: Επιχείρηση προσέγγισης των «πιστών»

Γιάννης Τριήρης: Επιχείρηση προσέγγισης των «πιστών»
Τρίτη, 23/04/2024 - 06:26

Έκλεισε το «ραντεβού» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για την ερχόμενη Παρασκευή, σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων της εκκλησίας στο Δήλεσι, έξω από τη Θήβα, όπου θα βρεθούν και οι δύο.

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι τη συνάντηση αυτή επεδίωξε ο πρωθυπουργός με στόχο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης του και της Εκκλησίας, οι οποίες έχουν διαταραχθεί μετά την ψήφιση για το γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών.

Και όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εντυπωσιακή άνοδο των κομμάτων δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, τόσο θα εντείνεται η επιχείρηση κατευνασμού των «πιστών» και κυρίως των Ιεραρχών που συνεχίζουν να αντιδρούν για την προαναφερθείσα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Το ζητούμενο για τον πρωθυπουργό είναι, όμως, αν μια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο είναι αρκετή για να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί σε μια μερίδα της κοινωνίας που δεν συγχωρούν με τίποτα τη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και ατυχώς γι’ αυτόν αυτή η μερίδα τυγχάνει να είναι σχεδόν στη συντριπτική της πλειοψηφία ψηφοφόροι του κόμματος του.

Το γυαλί έχει σπάσει στις σχέσεις αυτών των ψηφοφόρων με τη Νέα Δημοκρατία, που διαπιστώνει ότι ιερωμένοι αλλά και πιστοί επιτίθενται σε στελέχη και βουλευτές της και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με άγριο τρόπο, όπως συνέβη με τη βουλευτίνα της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη, στην Καβάλα και την υφυπουργό Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, στην Πάτρα, με την πρώτη να δέχεται χαστούκι και τη δεύτερη λεκτική επίθεση από ιερέα.

Προφανώς οι ακρότητες αυτές αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά το πρόβλημα εκροής ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία προς τα κόμματα στα δεξιά της, οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον δείχνουν ότι είναι σημαντικό και δεν πρόκειται να λυθεί με την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Το «ποίμνιο» ακούει τους ιερωμένους στις εκκλησίες και όχι τι θα πουν ο πρωθυπουργός ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος.

Αλλά ακόμη και αν κάποιοι ιεράρχες «πειθαρχήσουν» στις νουθεσίες του Αρχιεπισκόπου πως: «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν είναι σωστές. Η Εκκλησία είναι αγάπη. Παραπονιέται, λέει τις θέσεις της, είναι σταθερή σε αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι εκείνη η οποία είναι πάνω από όλα, καθώς, επίσης, η ευγένεια και η ανοχή», δεν είναι διόλου βέβαιο ότι αυτές θα εισακουστούν από μια μερίδα πιστών.

Και αυτό θα είναι ένα ακόμη πρόβλημα για την Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες ευρωεκλογές.

ΥΓ. Το πρόβλημα με τους υπερπατριώτες ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να το επιλύσει με την υποψηφιότητα Μπελέρη.