Γιάννης Τριήρης: Η περηφάνια του υπουργού για την κατάντια της Δημόσιας Υγείας

Γιάννης Τριήρης: Η περηφάνια του υπουργού για την κατάντια της Δημόσιας Υγείας
Παρασκευή, 08/03/2024 - 06:48

Άλλη μια μαύρη πρωτιά για την Ελλάδα του Μητσοτάκη, καθώς είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και η τραγική αυτή εξέλιξη για την υγεία και την ίδια την ζωή των Ελλήνων ασθενών είναι απόρροια της κυβερνητικών παραλείψεων ή και επιλογών να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία μας με τα απαραίτητα αντιβιοτικά που απαιτούνται για την καταπολέμηση των ενδοσοκομειακών λοιμώξεων που οφείλονται σε ισχυρότατα μικρόβια.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε σε συνέντευξη Τύπου για το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, που διεξάγεται στην Αθήνα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τονίζοντας ότι δεν λείπουν μόνο τα καινούργια καινοτόμα και κατά συνέπεια πολύ ακριβά αντιβιοτικά αλλά ακόμη και τα πολύ παλαιά και φθηνά!

Και στις δυο αυτές επιλογές φαρμάκων που είναι άκρως αναγκαίες για την επιβίωση των ασθενών δυστυχώς δεν υπάρχει επάρκεια στην Ελλάδα, κατήγγειλε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Προφανώς και μιλάει εις ώτα μη ακουόντων, καθώς ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει άλλες προτεραιότητες. Πως θα διαλύσει τη Δημόσια Υγεία και πως με την μέθοδο της σαλαμοποίησης εν τέλει θα την ιδιωτικοποιήσει.

Μάλιστα, την ίδια ώρα που ο κ. Σύψας έκρουε τον κώδωνα για τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης αντιοβιοτικών για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε «υπερήφανος» για την «αστραπιαία ταχύτητα» με την οποία κινήθηκε για να λύσει δήθεν προβλήματα της δημόσιας Υγείας.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι κινήθηκε με αστραπιαία ταχύτητα για να διαλύσει τη δημόσια υγεία.

Γιατί ο υπουργός Υγείας δήλωσε περήφανος-όπως ο ίδιος είπε- γιατί ενώ ορκίστηκε στις 4 Ιανουαρίου, στις 7 Μαρτίου είχε προωθήσει ρυθμίσεις μεταξύ των οποίων «… τη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, έτσι ώστε να δώσουμε περαιτέρω κίνητρα για να γίνει ελκυστικότερη η θέση του γιατρού στο ΕΣΥ όπως επίσης και η λύση των όποιων ζητημάτων δημιουργούνται από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων».

Και προηγουμένως είχε εξαγγείλει ότι οι ασθενείς που πληρώνουν εισφορές για την δωρεάν δημόσια υγεία τους, πλέον θα αναγκάζονται να πληρώνουν πρόσθετα χρήματα για δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες, όπως επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις, που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν.

Αν για όλα αυτά ο κύριος υπουργός αισθάνεται υπερήφανος, πρέπει να γνωρίζει ότι οι ασθενείς και στο σύνολο τους οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια και οργή.