Γιάννης Τριήρης: Ο υπουργός-συνήγορος των τραπεζών και οι απροστάτευτοι πελάτες

Γιάννης Τριήρης: Ο υπουργός-συνήγορος των τραπεζών και οι απροστάτευτοι πελάτες
Πέμπτη, 22/02/2024 - 06:49

Άλλη μια απόδειξη για την αθέτηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκης για την προστασία των αδύναμων πολιτών , έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Διαψεύδοντας για πολλοστή φορά τις προσδοκίες των εκατομμυρίων Ελλήνων, πελατών των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε χθες ως συνήγορος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παρέχοντας τους πλήρη κάλυψη για τα όσα τους καταμαρτυρούν οι πελάτες τους περί απαράδεκτα υψηλών επιτοκίων χορηγήσεων και σχεδόν μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και γενικότερα υπερβολικών χρεώσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης, παραδέχτηκε ότι τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στους καταθέτες τους είναι πολύ χαμηλά, αλλά τις δικαιολόγησε πλήρως αναφέροντας κυνικά ότι «δεν έχουν λόγο να τα αυξήσουν υπό την έννοια ότι έχουν 112 δισ. δάνεια και 200 δισ. καταθέσεις. Άρα δεν έχουν λόγο να δώσουν παραπάνω επιτόκια για να μαζέψουν χρήμα, γιατί έχουν χρήμα».

Απίστευτο σκεπτικό για ένα υπουργό που υποτίθεται ότι δρα και ενεργεί για το καλό του συνόλου της κοινωνίας. Οι τοποθετήσεις του μάλλον συνήγορο και προπαγανδιστή των τραπεζιτών θυμίζει.

Και μάλιστα ξεπερνώντας τα εσκαμμένα και το ρόλο του έφτασε μέχρι του σημείου να προτρέπει τους πολίτες να επενδύσουν σε άλλα πιο «κερδοφόρα» προϊόντα των τραπεζών που σε πολλούς φέρνουν στο νου τις μαύρες μέρες του σκανδάλου χρηματιστηρίου με τις προτροπές της τότε κυβέρνησης Σημίτη προς τους πολίτες να επενδύσουν και στη συνέχεια να χάσουν τα λεφτά τους.

Ο κος Χατζηδάκης, βέβαια φρόντισε να φυλάξει τα νώτα του –μόνο τα δικά του και όχι των πολιτών αυτής της χώρας- συμπληρώνοντας ότι «εμείς δεν λέμε πήγαινε να πάρεις αυτό ή πήγαινε να πάρεις τα άλλα προϊόντα των τραπεζών. Ο καθένας είναι ελεύθερος πολίτης να κάνει ότι θέλει».

Ναι μεν πατρονάρει τους πολίτες και στη συνέχεια … νίπτει τα χείρας του. Και για να παραπλανήσει ακόμη τους πολίτες έκανε και την πρόταση του προς τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες τους για την χρήση POS και αυτό μόνο για συναλλαγές μικρής αξίας, όπως είπε.

Πραγματικός θεματοφύλακας των ορθών τραπεζικών πρακτικών στις συναλλαγές και προστάτης των δικαιωμάτων των πολιτών ο κος Χατζηδάκης.

«Τρόμαξαν» οι τραπεζίτες μπροστά στη … σκληράδα του υπουργού. Γι’ αυτό και όπως λένε οι πληροφορίες οι τράπεζες ήδη έχουν αποφασίσει να επιβάλουν στους πελάτες και άλλη μια προμήθεια-χαράτσι, αυτή τη φορά στους καταθετικούς λογαριασμούς.

Και γιατί να μην το κάνουν. Αφού έχουν τόσο φανατικούς υποστηρικτές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και μπορούν να συνεχίσουν ανεξέλεγκτες τη δράση τους για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ήδη τεράστιων κερδών τους σε βάρος των πελατών τους.