Γιάννης Τριήρης: Η πραγματικότητα νίκησε τον κοινωνικό αυτοματισμό

Γιάννης Τριήρης: Η πραγματικότητα νίκησε τον κοινωνικό αυτοματισμό
Παρασκευή, 23/02/2024 - 07:52

Η σκληρή πραγματικότητα για τους Έλληνες καταναλωτές είναι ότι καθημερινά βλέπουν τις τιμές κυρίως των αγροτικών προϊόντων και γενικότερα των τροφίμων να τραβούν την ανηφόρα, παρά το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν έστω και μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους.

Η σκληρή πραγματικότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι αυτή τη φορά, οι πολίτες βλέπουν τόσο ξεκάθαρα τις ευθύνες της για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που επικρατεί στην ελληνική αγορά που δεν λειτούργησε ο κοινωνικός αυτοματισμός ούτε όταν οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έστηνα μπλόκα, έκλειναν δρόμους και εθνικές εκλογές και «εισέβαλαν» με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πρωτεύουσας στην εμβληματική πλατεία Συντάγματος.

Οι εικόνες απλών πολιτών να στηρίζουν τους αγρότες που κατέβηκαν στην Αθήνα να διαμαρτυρηθούν ήταν ενδεικτικές, όπως άλλωστε και τα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπησης που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Η ακρίβεια εξακολουθεί να κυριαρχεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία, και οι πολίτες δηλώνουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποδοκιμάζουν τα μέτρα αντιμετώπισης του πληθωρισμού που λέει ότι λαμβάνει η κυβέρνηση, με πολύ χαμηλά ποσοστά θετικής αποδοχής μόλις στο 13%.

Από την άλλη επίσης εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι το 82% των πολιτών συμφωνεί με τα αιτήματα των αγροτών και το 62% με τη μορφή των κινητοποιήσεων, βάζοντας έτσι φρένο στον κοινωνικό αυτοματισμό που επιχειρούσε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ιδιαίτερα για τα μπλόκα και τα συλλαλητήρια του αγροτικού κόσμου.

Και πως άλλωστε ήταν δυνατόν να γίνει διαφορετικά, καθώς και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν, για τον πρώτο μήνα του 2024, ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων «έτρεξε» με 8,3% σε ετήσια βάση, ένα πολύ υψηλό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν σε μισθούς και συντάξεις ήταν αισθητά χαμηλότερες και ειδικά στις συντάξεις της τάξης μόλις του 3%.

Τα άκρως αναγκαία τρόφιμα μάλιστα αυξήθηκαν πολύ περισσότερο, με το ελαιόλαδο να πωλείται ακριβότερα κατά 67,4%(!) σε σχέση με πέρυσι ενώ στα λαχανικά και τα φρούτα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,4% και 14,2% αντίστοιχα.

Και φυσικά οι πολίτες πλέον δεν πείθονται από τις αβάσιμες κυβερνητικές δικαιολογίες περί εισαγόμενης ακρίβειας ή ακρίβειας λόγω καιρικών συνθηκών και ελλείψεων, καθώς οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις κατέδειξαν το πρόβλημα παρουσιάζοντας στοιχεία για το πόσο πουλάνε αυτοί στο χωράφι και πόσο αγοράζουν οι καταναλωτές στο ράφι.

Ένα απλό παράδειγμα είναι το «ταπεινό» πορτοκάλι. Οι αγρότες το πωλούν στο χωράφι 0,40 ευρώ το κιλό και οι καταναλωτές το αγοράζουν στο ράφι 1,40% ευρώ το κιλό, αυξημένο δηλαδή κατά 250%!

Γι’ αυτό και στέκονται στο πλάι των αγροτών και απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και δεν καταφέρονται εναντίον των αγροτών, αλλά εναντίον της κυβέρνησης.

Είναι αν μη τι άλλο μια ένδειξη ότι ίσως κάποια στιγμή συμβάλουμε όλοι μας να σταματήσει η Ελλάδα να είναι «η χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα».