Γιάννης Τριήρης: Ημέρα δημοσκοπήσεων και … περισυλλογής

Γιάννης Τριήρης: Ημέρα δημοσκοπήσεων και … περισυλλογής
Παρασκευή, 26/01/2024 - 06:42

Ημέρα δημοσκοπήσεων η χθεσινή, καθώς είδαν το φως της δημοσιότητας τέσσερις τον αριθμό έρευνες κοινής γνώμης, όχι μόνο για το ποιο κόμμα προτιμούν και θα ψηφίσουν σε ευρωεκλογές και εκλογές, αλλά και για το πως βλέπουν και την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Ένα «εύκολο» συμπέρασμα που προέκυψε και από τις τέσσερις χθεσινές δημοσκοπήσεις είναι ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη εξακολουθεί να παραμένει πρώτο κόμμα στην προτίμηση των ψηφοφόρων, αλλά με τα ποσοστά της να φθίνουν συνεχώς και στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις να πέφτει ακόμη και κάτω του 30% και όχι μόνο στις επικείμενες ευρωεκλογές που η ψήφος είναι πιο χαλαρή, αλλά και στις εθνικές εκλογές.

Ένα ακόμη «εύκολο» συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ αντίν να κερδίζουν από την πτώση του κυβερνώντος κόμματος, χάνουν και αυτοί ψηφοφόρους, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, γεγονός πάντως που πιστοποιεί ότι τουλάχιστον στη σημερινή συγκυρία δεν μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι αποτελούν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί χωρίς μάλιστα να έχει αντίπαλο, καθώς μετά από αυτόν ο καταλληλότερος είναι ο «κανένας».

Πολιτικά συμπεράσματα που σίγουρα θα πρέπει να απασχολήσουν τους πάντες. Και τη Νέα Δημοκρατία για την πτώση της μόλις επτά μήνες από την πανηγυρική επανεκλογή της, αλλά κυρίως για τους επίδοξους διεκδικητές της εξουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι. Και για τα δυο αυτά μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού οι αρχηγοί τους, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, δημοσκοπικά τουλάχιστον, δείχνουν να μην «τραβάνε», παρά το γεγονός ότι είναι και νέοι στις ηγεσίες των κομμάτων τους.

Από εκεί και πέρα, και από τις τέσσερις χθεσινές δημοσκοπήσεις προέκυψε, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά και στην διασφάλιση μιας ικανοποιητικής δημόσιας υγείας.

Και στους τρεις αυτούς βασικότατους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, οι αρνητικές κρίσεις απέναντι στην κυβέρνηση υπερτερούν καθαρά των θετικών. Και αυτό σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αν τα δεδομένα δεν αλλάξουν δεν είναι διόλου δύσκολο να συνεχιστεί η πτώση των ποσοστών της, αλλά ταυτόχρονα να αρχίσει να «θολώνει» και η εικόνα του πρωθυπουργού, όσο και αν προσπαθεί να προβάλλει άλλα ζητήματα, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να αλλάξει την ατζέντα.

Γιατί ακόμη και σε αυτά, οι θετικές γνώμες των πολιτών δεν είναι και ικανοποιητικά περισσότερες από τις αρνητικές. Απλά υπερτερούν.

Και επειδή τα θαύματα διαρκούν … τρεις μέρες, πολύ σύντομα οι πολίτες θα συνεχίσουν να προβληματίζονται και αν δεν αλλάξει κάτι να «τσαντίζονται» για την ακρίβεια, την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια για την υγεία τους, με δυσάρεστες συνέπειες για την κυβέρνηση.