Γιάννης Τριήρης: Ωρολογιακή βόμβα το κόστος στέγασης

Γιάννης Τριήρης: Ωρολογιακή βόμβα το κόστος στέγασης
Παρασκευή, 10/11/2023 - 06:34

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει αντιληφθεί ότι η ακρίβεια αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα των καταναλωτών, αλλά είναι προφανές ότι δεν εκτιμά σωστά το ακόμη το μέγεθος του προβλήματος της αδυναμίας στέγασης των νέων και όχι μόνο για την απόκτηση δικής τους στέγης, αλλά και για ενοικίαση κατοικίας.

Οι τιμές των ακινήτων στην κυριολεξία έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με πολλούς βέβαια να κάνουν λόγο για μια νέα «φούσκα» που θα σκάσει, ενώ και οι τιμές των ενοικίων ακολουθούν μια ξέφρενη ανοδική πορεία που καθιστά απαγορευτική τη φυγή των νέων ανθρώπων από την οικογενειακή στέγη, δεδομένης και της γενικότερης ακρίβειας που επικρατεί σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Άλλωστε σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι νέοι από 18 έως 34 ετών σε ποσοστό 70% εξακολουθούν να παραμένουν στο πατρικό τους, γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί και από τις βασικές αιτίες του προβλήματος της υπογεννητικότητας του αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Σε ότι αφορά τις απαγορευτικά για αγορά στέγης τιμές υψηλές τιμές των ακινήτων, οι αιτίες είναι λίγο πολύ γνωστές. Το υψηλό κόστος των οικοπέδων, το υψηλό κατασκευαστικό κόστος, η γνωστή σε όλους Χρυσή Βίζα, αλλά και το γενικότερο πληθωριστικό κλίμα που επικρατεί.

Ακόμη και αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να διευκολύνει τους νέους για αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έπεσε στο κενό, αφού οι τιμές «καρφωθήκαν» στις 150.000 ευρώ που είναι το όριο που έθετε η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έστω και αν τα προσφερόμενο προς πώληση σπίτια ήταν αισθητά χαμηλότερης αξίας.

Και βέβαια το πρόβλημα διογκώνεται από τα απαράδεκτα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν και αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος απόκτησης σπιτιού. Αρκεί να αναφερθεί ότι για δάνειο 100.000 ευρώ, η αποπληρωμή του σε μια 15ετια –που θεωρείται σύντομα χρονικό διάστημα- φτάνει περίπου στις 150.000 ευρώ. Αυξάνει δηλαδή την τιμή του κατά 50%!

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, η άνοδος τους οφείλεται και το περιβόητο Airbnb, αλλά και στην «ανθεκτικότητα» που δείχνουν οι ιδιοκτήτες να απαιτούν υψηλά ενοίκια ακόμη και αν τα ακίνητα τους παραμένουν ξενοίκιαστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχοντας ως «καβάτζα» την βραχυχρόνια μίσθωση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι πλέον η χώρα μας απέκτησε και αυτή, όπως στην πλειοψηφία τους και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες τεράστιο πρόβλημα στη στέγαση. Με τη διαφορά ότι στις περισσότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι μισθοί των πολιτών βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα όσο δυσεπίλυτο και αν φαντάζει θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και ολιστικά, με κυβερνητικές παρεμβάσεις σε επίπεδο προσφοράς και επιδότησης επιτοκίων, γιατί αποτελεί ωρολογιακή βόμβα που σύντομα θα εκραγεί.