Γιάννης Τριήρης: Λερναία Ύδρα

Γιάννης Τριήρης: Λερναία Ύδρα
Πέμπτη, 09/11/2023 - 06:23

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το αν είναι ορθή ή λανθασμένη η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φορολογήσει οριζόντια τους ελεύθερους επαγγελματίες με τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού τους εισοδήματος τους.

Με απλά λόγια έχουν δεν έχουν κέρδη θα φορολογούνται σαν να έχουν, με το κατώτατο ύψος του ετήσιου εισοδήματος τους που θα φορολογηθεί για τα εισοδήματα του 2023 τα 10.920 ευρώ το οποίο αυξάνεται αναλογικά με τα χρόνια δραστηριότητας τους.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται –και υπάρχουν και πολλοί άλλοι που ασπάζονται την άποψη της- ότι η επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος είναι και δίκαιη και άκρως αναγκαία, καθώς οι 4 στους 5 επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα από όσα βγάζει ένας υπάλληλος που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, ενώ σχεδόν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν κάθε χρόνο στην Εφορία πως έχουν ζημίες και άρα μηδέν προσωπικό εισόδημα.

Φαινομενικά αυτό είναι μάλλον δύσκολο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και οδηγεί στην επικρατούσα άποψη ότι πράγματι εκ μέρους κάποιων ελεύθερων επαγγελματιών υπάρχει απόκρυψη εισοδημάτων και κατά συνέπεια φοροδιαφυγή.

Η απλοϊκή σκέψη και απόφαση της κυβέρνησης , όμως, ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με την καθιέρωση τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν πρόκειται να αποφέρει αποτελέσματα.

Πρώτον γιατί πράγματι υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορεί να έχουν ζημιές κάποιο χρόνο, όπως μπορεί να έχουν και πολύ χαμηλά κέρδη κάτω από το τεκμαρτό εισόδημα που αποφάσισε να τους φορολογήσει η κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση, αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο» δημιουργώντας έτσι αλυσιδωτά προβλήματα. Θα μείνουν άνεργοι, δεν θα πληρώνουν ούτε ΦΠΑ, ούτε έστω έναν ελάχιστο φόρο εισοδήματος, δεν θα καταβάλλουν διόλου ασφαλιστικές εισφορές σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεύτερον γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωναν μεγαλύτερα εισοδήματα, να τα αποκρύψουν τώρα και να περιμένουν εκ του ασφαλούς να φορολογηθούν με το τεκμαρτό εισόδημα που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος και έτσι να υπάρξουν σημαντικές απώλειες φορολογικών εσόδων.

Τρίτον γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και τη «διέξοδο» να μετατρέψουν φορολογικά την επαγγελματική τους δραστηριότητας από ατομική επιχείρηση σε ΙΚΕ ή ΟΕ και να απαλλαγούν έτσι από το τεκμαρτό εισόδημα της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν δέκα. Αν ήταν έτσι εύκολο θα το είχαν κάνει πρώτα άλλες κυβερνήσεις. Έχει πολύ βαθύτερα αίτια που πρέπει η κυβέρνηση να διερευνήσει, αν θέλει να αποδείξει ότι έχει περισσότερο δίκιο από τους επικριτές της.