Γιάννης Τριήρης: Ερωτηματικά, πλάνες και αυταπάτες

Γιάννης Τριήρης: Ερωτηματικά, πλάνες και αυταπάτες
Δευτέρα, 06/11/2023 - 06:52

Σήμερα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, όπως έχει γίνει γνωστό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί σε εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, την οποία διοργανώνει η οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή».

Και δυστυχώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Και όπως είναι γνωστό ο Κώστας Καραμανλής αρέσκεται να μιλάει και μάλιστα «έξω από τα δόντια» για την εξωτερική πολιτική της χώρας και ιδιαίτερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και να καυτηριάζει εμμέσως πλην σαφώς πολιτικές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί.

Το έκανε και πριν λίγες μέρες στην ομιλία του στην εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά με τίτλο «Γιαβόλ».

Το τι θα πει σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ είναι άκρως σημαντικό, για τουλάχιστον δυο λόγους. Πρώτον γιατί στο ακροατήριο θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεύτερον γιατί επίκειται το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

Και αν ο Καραμανλής συμπεριφερθεί ως Καραμανλής σίγουρα θα στείλει και πάλι μηνύματα, που προφανώς δεν θα αρέσουν καθόλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει να πιστεύει και να δηλώνει ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε ένα θετικό momentum το οποίο και πρέπει να διατηρηθεί.

«Πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται», είπε πριν μερικές μέρες ο Κώστας Καραμανλής, στέλνοντας μήνυμα στον Μητσοτάκη ότι βαυκαλίζεται αν πιστεύει ότι υπάρχει θετικό momentum.

Και προφανώς έχει δίκιο, με έναν Ερντογάν να βρίσκεται στα κάγκελα συνεχώς να απειλεί και να εκβιάζει και πάνω απ όλα να αμφισβητεί ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν να λύσουν μόνο μια διαφορά, αυτή της οριοθέτησης της ΑΟΖ και συνακόλουθα της υφαλοκρηπίδας.

Για τη στάση του Ερντογάν, την επιθετική και αναθεωρητική συμπεριφορά του έχουν γραφτεί πολλά. Και η στάση αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Και την στάση αυτή είναι πολύ πιθανό ο Τούρκος Πρόεδρος να την τηρήσει και στη Θεσσαλονίκη στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας.

Είναι έτοιμος να αντιδράσει όπως πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Πιστεύει, όπως ο Κώστας Καραμανλής, ότι δεν πρέπει μέσα στη χώρα μας να επιτραπούν ακρότητες από μέρους του Ερντογάν; Ή θα τηρηθεί και πάλι μια τέτοια στάση που δεν θα χαλάσει το δήθεν θετικό momentum στις σχέσεις των δύο χωρών, που ο Καραμανλής χαρακτήρισε πλάνες και αυταπάτες;

ΥΓ. Μετά από την εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΔΙΚΤΥΟ της Άννας Διαμαντοπούλου προς τιμήν του Κώστα Σημίτη. Πολλοί λένε ότι εκεί σίγουρα θα νοιώσει πολύ πιο άνετα.