Χάρης Δούκας στο iEnergeia.gr: Ώρα για αλλαγή και στην ενέργεια

Χάρης Δούκας στο iEnergeia.gr: Ώρα για αλλαγή και στην ενέργεια
Χάρης Δούκας Χάρης Δούκας
Δευτέρα, 06/11/2023 - 06:25

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύεται εκ νέου: Η ενεργειακή δημοκρατία και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας έχουν κεντρική θέση στο πρόγραμμά μας.

Ο Φρανσουά Μιτεράν συνήθιζε να λέει ότι «Πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα γεγονός που τα αλλάζει όλα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τις εκλογές». Οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα είναι μια περίπτωση που αυτή η φράση του μεγάλου Γάλλου πολιτικού βρίσκει πλήρη εφαρμογή. Ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων έκανα μια προεκλογική εκστρατεία όπου έθετα επίμονα και με συνέπεια την ανάγκη να αλλάξουμε παράδειγμα. Το ίδιο το πρόγραμμά μας είναι βασισμένο σε αυτήν ακριβώς την κεντρική πολιτική επιδίωξη. Να μπορέσουμε δηλαδή να αλλάξουμε τον τρόπο που οραματιζόμαστε, που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις δράσεις μας και κυρίως να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με τον δήμο και εν τέλει με την ίδια την πόλη στην οποία ζούμε. Το νικηφόρο αποτέλεσμα μας πλημμυρίζει ωραία συναισθήματα αλλά με πιο έντονο τρόπο μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας. Και πρώτα από όλους εμένα τον ίδιο. Η ευθύνη είναι ανάλογη της μεγάλης εμπιστοσύνης που μας έδειξαν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες. Και οι οποίες περιμένουν τώρα να υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε.

Η ενεργειακή δημοκρατία και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας έχουν κεντρική θέση στο πρόγραμμά μας. Και από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ως νέα δημοτική αρχή θα δραστηριοποιηθούμε στο πεδίο της ενέργειας. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε πριν δυο μήνες ότι, προκειμένου να μείνει ζωντανός ο στόχος για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης κατά μόνο 1,5 βαθμό Κελσίου, πρέπει να τριπλασιαστεί μέχρι το 2030 η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σε εμάς, αλλά και εμένα προσωπικά, είναι απολύτως κατανοητό τόσο το μέγεθος όσο και το επείγον αυτής της προσπάθειας. Κι επειδή ένα παλιό, ωραίο σύνθημα των Πράσινων έλεγε «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά», εμείς στον Δήμο Αθηναίων είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράγματα πολύ πέρα από αυτό που μας αναλογεί για αυτόν τον παγκόσμιο στόχο. Γιατί τελικά είναι η ίδια η πόλη μας και εμείς οι ίδιοι που βιώνουμε τις δύσκολες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής με τους καύσωνες και τις πλημμύρες. Η βασική δέσμευση ενεργειακής και κοινωνικής πολιτικής που αναλάβαμε είναι η παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπου 50.000 νοικοκυριά της Αθήνας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στους Δήμους της χώρας. Όμως θα πάμε και πέρα από αυτό και θα αναζητήσουμε συνεργασίες, συμμαχίες και συμπράξεις που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε σε βάθος πενταετίας τον μεγάλο στόχο για παραγωγή ανανεώσιμου ηλεκτρισμού από 100 MW φωτοβολταϊκών ή το ισοδύναμο σε άλλες ανανεώσιμες τεχνολογίες. Και αυτό θα γίνει είτε στην έκταση του Δήμου σε δημοτικά κτίρια είτε και σε εκτάσεις εκτός της πόλης και της Περιφέρειάς μας. Προφανώς το net metering, το οποίο παραμένει διαθέσιμο για τους Δήμους, είναι ένα βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε. Καθώς όμως το μέγεθος της ενεργειακής παρέμβασης που θα υλοποιήσουμε είναι πολύ μεγάλο, χρειαζόμαστε κάθε ξεχωριστή δυνατότητα που υπάρχει —και κάποιες που πιθανώς να πρέπει να δημιουργήσουμε— για την εφαρμογή του net metering.

Κι εδώ θέλω να ξαναθυμίσω κάτι που πολλές φορές έχω αναδείξει τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ενεργειακή δημοκρατία. Φυσικά αναφέρομαι στην ισότιμη πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού και το πώς ο περιορισμένος ηλεκτρικός χώρος κατανέμεται σε όσους θέλουν να συνδέσουν στο δίκτυο ένα έργο ΑΠΕ ή αποθήκευσης. Η κρισιμότητα αυτού του ζητήματος γίνεται εύκολα κατανοητή επειδή η δυνατότητα σύνδεσης είναι αγαθό σε σπανιότητα και η πρόσβαση ή μη στο δίκτυο κρίνει και τη δυνατότητα κάθε πολίτη να γίνει ή όχι συμμέτοχος στην ενεργειακή δημοκρατία. Ως Δήμαρχος Αθηναίων από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα εισηγηθώ άμεσα στην ΚΕΔΕ να αναλάβει κεντρικό ρόλο στο ζήτημα της σύνδεσης στο δίκτυο των ενεργειακών κοινοτήτων των ΟΤΑ. Κι αυτό επειδή δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε αποδοτικό να προσπαθεί ο κάθε Δήμος μόνος του να βρει διέξοδο με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ ή και να συζητήσει με το Υπουργείο Ενέργειας πιθανές τροποποιήσεις που είναι απαραίτητες στην νομοθεσία. Η νέα εποχή φέρνει νέες προκλήσεις και απαιτεί νέες μορφές δράσης από το κεντρικό όργανο των Δήμων της χώρας. Και το πεδίο της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, της ενεργειακής δημοκρατίας και της πρόσβασης στα δίκτυα πρέπει να βρεθεί στον πυρήνα των δράσεων της ΚΕΔΕ τα επόμενα χρόνια.

Από τη νέα χρονιά έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε και την ενεργειακή κατεύθυνση στην Αθήνα. Και εάν τα καταφέρουμε στην Αθήνα, θα τα καταφέρουμε και σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το πιστεύω ακράδαντα.