Γιάννης Τριήρης: Παραπλάνηση, επενδυτική βαθμίδα και ακρίβεια

Γιάννης Τριήρης: Παραπλάνηση, επενδυτική βαθμίδα και ακρίβεια
Δευτέρα, 18/09/2023 - 06:44

Προφανώς και είναι ηθελημένη η παραπλάνηση του ελληνικού λαού για το ακριβώς συμβαινει με την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Από τα πρωθυπουργικά χείλη τόσο από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το Σάββατο, όσο και χθες Κυριακή από τη συνέντευξη τύπου, ακούστηκε μια αναλήθεια.

Πως η χώρα μας κατέκτησε την επενδυτική βαθμίδα που αποτελούσε αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να πείσει για την βελτίωση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Η αλήθεια είναι όμως πως αυτή η αναβάθμιση δεν έδωσε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Την «ανέβασε» απλά κατά δύο βαθμίδες και πλέον απέχει μόλις ένα «σκαλοπάτι» από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον αμερικανικό οίκο.

Αυτή είναι η αλήθεια, που εντέχνως παραποίησε τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Με την αναβάθμιση από την Moody’s, απλά ο οίκος αξιολόγησης έκλεισε την «ψαλίδα» με τις αξιολογήσεις των άλλων οίκων - του Standard & Poor’s και του Fitch - που νωρίτερα είχαν αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας και αυτοί ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Μόνο ο καναδικός οίκος DBRS μας έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ, με σταθερές προοπτικές.

Οι δυο προαναφερόμενοι οίκοι Standard & Poor’s και Fitch θα μας αξιολογήσουν εκ νέου τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο και η Moody’s αργότερα.

Μέχρι τότε επενδυτική βαθμίδα, δεν έχουμε ότι και να λένε ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Τώρα για να βλέπουμε και την πραγματικότητα, την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών , προφανώς και δεν την ενδιαφέρουν οι αξιολογήσεις των Οίκων, όσο και αν οι κυβερνώντες επιμένουν να εστιάζουν σ΄ αυτές, προφανώς για να δημιουργούν εντυπώσεις και να … ξεφεύγουν από το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό της ακρίβειας και σε πολλές περιπτώσεις και της αισχροκέρδειας που επικρατεί στην ελληνική αγορά σε βάρος των καταναλωτών.

Σ΄ αυτό το μείζον πρόβλημα η πρωθυπουργική «απάντηση» ήταν ανεπαρκής και παρελκυστική, παραπέμποντας σε δήθεν ελέγχους και αυστηρές τιμωρίες.

Οι τιμές στις λαϊκές και στα ράφια, όμως, καλπάζουν χωρίς η κυβέρνηση να βάζει χαλινάρι.