Γιάννης Τριήρης: «Επικήδειος» από Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Γιάννης Τριήρης: «Επικήδειος» από Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Παρασκευή, 15/09/2023 - 07:10

Με αυτά που διαρρέουν από το περιβάλλον του Μαξίμου, μάλλον μας προετοιμάζουν ότι από πρωθυπουργικά χείλη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, θα ακούσουμε «επικήδειο» για τις προεκλογικές υποσχέσεις περί παροχών.

Το μεγάλο πρόβλημα, πάντως, για τον Μητσοτάκη δεν είναι ότι θα αναγκαστεί να πάει με άδειο το καλάθι των παροχών στη Θεσσαλονίκη, ελέω καταστροφών από πλημμύρες και πυρκαγιές.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορεί με επικοινωνιακά τρικ - έως ένα βαθμό- να το διαχειριστεί. Θα προβάλει την αναγκαιότητα για άμεση στήριξη των πληγέντων με αποζημιώσεις, θα το «πασπαλίσει» με υποσχέσεις για μια νέα πολιτική με έμφαση την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των θεομηνιών, θα έχει ως συνήθως και την αμέριστη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλικών του μέσων ενημέρωσης και επικοινωνιακά θα το «παλέψει».

Αυτό που φαίνεται ότι δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει το μπάχαλο στην κυβέρνηση του, η ανικανότητα αλλά και η αλαζονεία των υπουργών του, η «γλώσσα» που άρχισαν να βγάζουν κάποιοι υπουργοί αγνοώντας τον ή ακόμη και προκαλώντας τον, η αποδεδειγμένη ακαταλληλότητα υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών αρχόντων που τους έχει δώσει το «γαλάζιο χρίσμα».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται εν τρικυμία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χάσει τη μπάλα, κατά την προσφιλή σε όλους μας ποδοσφαιρική έκφραση.

Μερικά παραδείγματα:

Η ακρίβεια εξαϋλώνει τα εισοδήματα των καταναλωτών και η αισχροκέρδεια έχει γίνει κανονικότητα στην αγορά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκείται σε άσφαιρες απειλές, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Κάποιοι άλλοι υπουργοί, όνομα και μη χωριό, σουλατσάρουν στα κανάλια και προσπαθούν να κάνουν τη νύχτα μέρα προκαλώντας την αγανάκτηση του κόσμου.

Υπουργός που, χωρίς αμφιβολία, ευθύνεται για την παταγώδη αποτυχία της αντιμετώπισης των πλημμυρών στο θεσσαλικό κάμπο, κάνει αντάρτικο και εμμέσως πλην σαφώς προκαλεί τον πρωθυπουργό να το αποπέμψει και ο Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα.

Άλλος υπουργός, έστω και αν δεν ανήκει στη ΝΔ, εξαγγέλλει μέτρα για τους τραπεζίτες, που η κυβέρνηση έχει απορρίψει και ο πρωθυπουργός το προσπερνά.

Το περίφημο ροτέισον του Μητσοτάκη στους υπουργικούς θώκους απέτυχε παταγωδώς, αλλά ανασχηματισμό δεν αποφασίζει να κάνει.

Εκπαραθυρωσε υπουργούς για επικοινωνιακά ζητήματα, τον έναν γιατί έκανε ολιγοήμερες διακοπές και τον άλλο γιατί έκανε άστοχες δηλώσεις και κλείνει τα μάτια στα πραγματικά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία και την οικονομία.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας , παρά την βιβλική καταστροφή στην περιφέρεια του και όλα όσα του καταλογίζουν πολίτες και κόμματα της αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να χαίρει της στήριξης του, προφανώς γιατί τώρα δεν μπορεί να τον αλλάξει και επικοινωνιακά δεν θέλει να «χάσει» την περιφέρεια.

Οι πολίτες πάντως έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους, αλλά και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Φάνηκε και από τη χθεσινή δημοσκόπηση, όπου 2 στους 3 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «στραβά αρμενίζει» και της έδειξαν «κίτρινη κάρτα» για την ακρίβεια και την αντιμετώπιση των θεομηνιών.

Αυτό που πρέπει, όμως, να προβληματίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το γεγονός πως ένα 15% των πολιτών θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα την ανασφάλεια και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης . Το ποσοστό μη σας φαντάζει μικρό γιατί για ανασφάλεια και ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μόλις πριν τρεις μήνες, τον Ιούνιο, μιλούσε μόνο το 3%.

Με τον ρυθμό αυτό σε λίγο η «κίτρινη κάρτα» θα γίνει «κόκκινη».