Γιάννης Τριήρης: Ο λαϊκισμός της «νέας Νέας Δημοκρατίας»

Γιάννης Τριήρης: Ο λαϊκισμός της «νέας Νέας Δημοκρατίας»
Παρασκευή, 04/08/2023 - 08:03

Μπορεί με τα λόγια η «νέα Νέα Δημοκρατία» όπως αρέσκεται να αποκαλεί το κόμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποτάσσει τον λαϊκισμό, αλλά σχεδόν όλες οι δράσεις του κυβερνώντος κόμματος, έχουν έντονο το στίγμα του λαϊκισμού.

Στην προηγούμενη θητεία της η ΝΔ του Μητσοτάκη, προσπάθησε να πείσει ότι λύνει προβλήματα μοιράζοντας δεξιά και αριστερά πάσης φύσης επιδόματα. Μέχρι και επίδομα ενηλικίωσης σκαρφίστηκε για να κερδίσει την ψήφο των νέων.

Αν το συγκυριακό μοίρασμα μερικών ευρώ σε κάθε «φτωχό και καταφρονεμένο» πολίτη δεν είναι άκρατος λαϊκισμός, τότε τι είναι.

Αντί για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των εισοδημάτων των πολιτών και ελέγχου της αισχροκέρδειας στην αγορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε την τακτική Μαυρογιαλούρου, την τακτική των ψεύτικων υποσχέσεων και του κρυψίματος κάτω από το χαλί των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών.

Και δυστυχώς αυτή την τακτική εξακολουθεί να ενστερνίζεται και στη νέα της τετραετία.

Η Ρόδος -και όχι μόνο- έγινε στάχτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να ζητήσει ευθέως συγγνώμη να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες της, επιχείρησε να βγει και από πάνω αρχικά δείχνοντας ως «ένοχη» για τις πυρκαγιές την κλιματική αλλαγή και στη συνέχεια υποσχόμενη δωρεάν διακοπές στη Ρόδο για όσους τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών.

Το πρόβλημα κατά την κυβέρνηση της «νέας Νέας Δημοκρατίας» εν ολίγοις αυτό ήταν. Όχι το ολοκαύτωμα του νησιού και η καταστροφή των επιχειρήσεων μαζί βέβαια με την δυσφήμιση του τουρισμού της χώρας μας.

Και βέβαια η κυβέρνηση έκανε και το βήμα παραπάνω στο λαϊκισμό. Για να ηρεμήσει τα πνεύματα υποσχέθηκε την εύκολη λύση. Θα αυστηροποιηθούν, εξήγγειλε, οι ποινές για τους εμπρηστές. Κατόπιν εορτής ή στην κυριολεξία κατόπιν καταστροφής.

Σε μια ακόμη διαχείριση ενός μείζονος ζητήματος, αυτό της καταπάτησης των παραλιών των νησιών μας και άλλων παράκτιων περιοχών, από «επιχειρηματίες» απέδειξε ότι αποτελεί την επιτομή μιας λαϊκίστικης κυβέρνησης.

Αφού ξέσπασε σάλος από τον ξεσηκωμό πολιτών που ξεκίνησαν δυναμικές κινητοποιήσεις, για να απελευθερώσουν τις παραλίες από τις παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες και αφού επιτέλους κάποιοι εισαγγελείς αποφάσισαν να παρέμβουν, βγήκε ο Κωστής Χατζηδάκης και πανηγύριζε ότι «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».

Αφού το πρόβλημα πήρε έκταση. ‘Όχι νωρίτερα. Ξαφνικά αποφάσισαν «να ταράξουν στην νομιμότητα» όλους όσους παρανομούν. ‘Όπως έκαναν προεκλογικά και με τις τεράστιες αυθαιρεσίες στην Μύκονο. Πρώτα έπρεπε να γίνουν ακόμη και απόπειρες ανθρωποκτονιών και μετά να δει το πρόβλημα η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές.

Λαϊκισμός είναι το νέο στίγμα της «νέας Νέας Δημοκρατίας». Ψευτοεπιδόματα, απειλές περί προστίμων και κραυγές περί επιβολής της νομιμότητας για το θεαθήναι.