Γιάννης Τριήρης: Κάνουν πάρτι οι «επιχειρηματίες» σε βάρος των καταναλωτών

Γιάννης Τριήρης: Κάνουν πάρτι οι «επιχειρηματίες» σε βάρος των καταναλωτών
Δευτέρα, 17/07/2023 - 07:03

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί τα επιχειρηματικά κέρδη στην Ελλάδα την τελευταία τριετία ενώ την ίδια περίοδο οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν αυξηθεί ελάχιστα κάνοντας τους φτωχούς ακόμη φτωχότερους και δημιουργώντας παράλληλα μια νέα γενιά νεόπτωχων που κάποτε ανήκαν στη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα το διάστημα 2019-2022 οι επιχειρήσεις αύξησαν τα κέρδη τους περισσότερο από 16% σε αντίθεση με τους μισθούς που αυξήθηκαν μόλις κατά 7%.

Με απλά λόγια δηλαδή οι εργαζόμενοι στη χώρα μας έγιναν ακόμη φτωχότεροι κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η μείωση των πραγματικών μισθών πέρυσι ανήλθε στο 7,4% και ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ -μετά την Εσθονία (10%), την Τουρκία (8,8%) και την Ολλανδία (8,3%).

Επιπλέον, η Ελλάδα και η Ιαπωνία ήταν οι μόνες χώρες του ΟΟΣΑ που ο ονομαστικός μισθός μειώθηκε οριακά στην τριετία 2019-2022, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες αυξήθηκε.

Δυστυχώς η λαίλαπα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας συνεχίζεται ανεξέλεγκτη στη χώρα μας καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι η συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να παρέμβει στην αγορά και να πατάξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Και αυτό φάνηκε με τον πλέον καθαρό τρόπο στην περίπτωση των ακτοπλόων που κοροϊδεύουν τους πολίτες μπροστά στα μάτια τους με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης.

Κάλεσαν τους ακτοπλόους οι υπουργοί της κυβέρνησης του έκαναν δήθεν αυστηρές συστάσεις να μειώσουν τις τιμές των εισιτηρίων για τα νησιά μας και αυτοί απάντησαν με ψευτοπροσφορές που αφορούν ελάχιστους ταξιδιώτες και όλα μέλι γάλα.

Αλλά οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι και οι «επιχειρηματίες» θησαυρίζουν απομυζώντας τους πολίτες αυτής της χώρας αλλά και τους ξένους τουρίστες.

Στον ξένο τύπο οργιάζουν οι καταγγελίες τουριστών ότι διάφοροι επιτήδειοι «επιχειρηματίες» κυρίως στην εστίαση τους «γδέρνουν» και οι ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους αδιαφορούν, όπως το ίδιο κάνουν και για μια ξαπλώστρα σε παραλία που νοικιάζεται μέχρι και 150 ευρώ.

Μια χώρα που βασιλεύει η «λαμογιά» και η αισχροκέρδεια και εκλείπει παντελώς η πολιτική βούληση για τον απαιτούμενο έλεγχο στην αγορά.

Και μπορεί οι πολίτες αυτής της χώρας να μην τιμώρησαν την κυβέρνηση στις πρόσφατες εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν για πολύ να ανέχονται τις πολιτικές της σε βάρος τους και υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Όσον αφορά τους ξένους τουρίστες τα «καμπανάκια» ήδη άρχισαν να χτυπούν με την μείωση που παρουσιάζουν οι αφίξεις τουλάχιστον στα ανεξέλεγκτα πανάκριβα ελληνικά νησιά.