Γιάννης Τριήρης: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα οι καταστροφές από τις πυρκαγιές

Γιάννης Τριήρης: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα οι καταστροφές από τις πυρκαγιές
Τρίτη, 18/07/2023 - 06:55

Τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκης, σχεδόν η μισή Ελλάδα έχει καταστραφεί από πυρκαγιές.

Και κάθε φορά που συμβαίνει μια τέτοια καταστροφή ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του με κροκοδείλια δάκρυα εκφράζουν την λύπη τους, αναζητούν δικαιολογίες για να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες, υπόσχονται αποζημιώσεις και επαναλαμβάνουν την πεποίθηση τους ότι του … χρόνου θα είμαστε πιο έτοιμη σαν χώρα να αντιμετωπίσουμε τις φωτιές.

Έτσι συνέβη και χθες με τις πύρινες φλόγες να έχουν καταπιεί ολόκληρες περιοχές σε Ανατολική Αττική, στο Λουτράκι, στα Δερβενοχώρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκ του μακρόθεν, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, βρήκε τον … εμπρηστή. Την κλιματική κρίση και αγνόησε επιδεικτικά την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης του για αντιπυρικό σχεδιασμό και την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων και επαρκούς προσωπικού.

«Σήμερα ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι να σχολιάσει κανείς. Την κυνική παραδοχή ότι οι πιο δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας; Ή την επίσης κυνική παραδοχή ότι φωτιές είχαμε και θα έχουμε;

Ή ακόμη χειρότερα το σημείο της δήλωσης του πρωθυπουργού πως «Οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι μέρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων». Αφού είχαν προειδοποιήσει λοιπόν γιατί συνέβη το κακό και ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε για πολλοστή φορά ανέτοιμος και ανεπαρκής για να αποτρέψει ή έστω να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές;

Το βέβαιο είναι ότι το στοίχημα στον τομέα της πυρόσβεσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν το κέρδισε ποτέ από το 2019 που βρίσκεται στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι είχε στη διάθεση της επαρκείς διαθέσιμους οικονομικούς πόρους από το ταμείο ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ, από τα πλεονάσματα που κομπορρημονεί ότι πέτυχε.

Η απόφαση να μην δίνονται επαρκή κονδύλια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν μπορεί να αποδοθεί σε καμιά δημοσιονομική κρίση. Είναι καθαρά και μόνο θέμα άλλης μιας ιδεοληπτικής εμμονής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για «λιγότερο Δημόσιο παντού».

Γι’ αυτό και λείπουν πυροσβέστες, επίγεια και εναέρια μέσα, και οι φωτιές μαίνονται σχεδόν ανεξέλεγκτες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, για το οποίο πολύ πρόσφατα μας προϊδέασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν στις 7 Ιουλίου - μετά την περιφανή εκλογική του νίκη- κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωνε ότι «Μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα».

Το ζητούμενο είναι αν μέχρι τότε θα έχει μείνει μέρος της χώρας που δεν θα έχει γίνει στάχτη.