Γιάννης Τριήρης: Η φοροδιαφυγή είναι το πρόβλημα και όχι η φορολογία

Γιάννης Τριήρης: Η φοροδιαφυγή είναι το πρόβλημα και όχι η φορολογία
Παρασκευή, 02/06/2023 - 06:41

Άγριος καυγάς έχει ξεσπάσει προεκλογικά για το φορολογικό σύστημα που τα πολιτικά κόμματα έχουν στα προγράμματα τους, με τη Νέα Δημοκρατία να εξαπολύει μπαράζ επιθέσεων κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για σχέδια αύξησης φόρων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την καταγγέλλουν για διαστρέβλωση των θέσεων τους και fake news.

Το κακό είναι ότι όλες οι προεκλογικές αναφορές και κόντρες γίνονται για την φορολογία, αλλά δυστυχώς από τη δημόσια αντιπαράθεση λείπει το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα αυτό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής στη χώρα μας που αν είχε επιλυθεί τότε ίσως δεν θα χρειαζόταν κανείς να ασχολείται με το ύψος της φορολογίας.

Δυστυχώς η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στη σχετική κατάταξη για τη φοροδιαφυγή , πράγμα άλλωστε που προσφάτως είχε επισημάνει και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα ότι λύσεις υπάρχουν «εφόσον βεβαίως υπάρχει η πολιτική βούληση, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα».

Αλλά προφανώς πολιτική βούληση δεν υπήρξε και γι’ αυτό τα προηγούμενα χρόνια σύμφωνα με όλες τις έρευνες που έχουν γίνει το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είχε προσδιοριστεί σε ένα ποσοστό από 6% ως 9% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάμεσα σε 12 και 18 δισ. ευρώ το χρόνο.

Στην χώρα μας συμβαίνει το εξής απίστευτο. Έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ενώ με εισοδήματα απόλυτης φτώχειας έως 5.000 ευρώ εμφανίζεται το 4 στα 10 φυσικά πρόσωπα.

Στον αντίποδα ετήσιες απολαβές άνω των 20.000 ευρώ εμφανίζουν μόνο οι 17 στους 100 φορολογούμενους.

Το πλέον αμφισβητήσιμο είναι αυτό που συμβαίνει με τους πάνω από 600.000 αυτοαπασχολούμενους , καθώς περίπου οι μισοί από αυτούς εμφανίζονται να επιβιώνουν με ζημιές επί σειρά ετών, ενώ ίδια είναι η εικόνα και στους περίπου 100.000 εταίρους των προσωπικών εταιρειών που και πάλι περίπου οι μισοί δηλώνουν ζημιογόνες τις επιχειρήσεις τους.

Και το κερασάκι στην τούρτα της φοροδιαφυγής είναι ότι μόλις 1.199 φυσικά πρόσωπα δηλώνουν εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ. Τόσοι λίγοι είναι οι πλούσιοι στην Ελλάδα.

Αντί λοιπόν να σφάζονται τα πολιτικά κόμματα για το πιο θα αυξήσει και ποιο θα μειώσει την φορολογία, ας ομονοήσουν και ας αποφασίσουν από κοινού τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός σχεδίου που πράγματι θα περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη φοροδιαφυγή που αποτελεί και την μεγαλύτερη κλοπή σε βάρος της κοινωνίας.

Στην προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικοϊδεολογικές διαφορές. Επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα ας σταματήσουμε να βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα.