Γιάννης Τριήρης: Οι παγίδες από την επιλεκτική μείωση της φορολογίας

Γιάννης Τριήρης: Οι παγίδες από την επιλεκτική μείωση της φορολογίας
Πέμπτη, 01/06/2023 - 06:45

Σ’ αυτή τη δεύτερη εκλογική περίοδο που έχει μπει η χώρα η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων πλέον εστιάζεται στη φορολογία, ένα θέμα καυτό για τους πολίτες, αλλά και αρκετά επικίνδυνο, προκειμένου να εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα από τους ψηφοφόρους.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως σημαία της τη μείωση της φορολογίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή μείωση έχει μεγάλες παγίδες.

Η πρώτη παγίδα που έχει στήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες, πράγματι με πολύ τέχνη και πειστικότητα, είναι ότι υπόσχεται μείωση της φορολογίας, αλλά μέχρι τώρα αυτή ήταν αμελητέα. Και αυτή η μείωση που έγινε και τώρα υπόσχεται και νέα, αγορά μόνο για τους άμεσους φόρους δηλαδή αυτούς που βαρύνουν τα εισοδήματα. Όποια ποσοστιαία μείωση και αν γίνει όμως οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι λόγω των πολύ μικρών τους εισοδημάτων δεν έχουν επίσης πολύ μικρό «κέρδος» ίσως μερικές δεκάδες ευρώ ετησίως.

Όταν, όμως, γίνεται λόγος για τους ληστρικούς έμμεσους φόρους τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στυλώνει τα πόδια και αρνείται. Οι έμμεσοι φόροι είναι εκείνοι που πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες για ότι αγοράζουν προς κατανάλωση είτε πρόκειται για αγαθά είτε για υπηρεσίες και επηρεάζουν εξίσου όλους, πλούσιους και φτωχούς, ανεξάρτητα δηλαδή από το επίπεδο εισοδήματος ή την αγοραστική δύναμη. Έμμεσοι φόροι μεταξύ άλλων είναι ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι που μπαίνουν «καπέλο» στα καύσιμα, στην ταξινόμηση αυτοκινήτων, στον καπνό, στο αλκοόλ κλπ.

Για τον κ. Μητσοτάκη αυτοί οι φόροι δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε την επόμενη τετραετία, παρά το γεγονός ότι αυτοί βαρύνουν τους αδύναμους οικονομικά σε αντίθεση με τους έχοντες και κατέχοντες που μπορούν και πληρώνουν.

Όσον αφορά τη δικαιολογία Μητσοτάκη ότι αν μειωθεί ο ΦΠΑ η μείωση αυτή δεν θα περάσει στην κατανάλωση, αποδεικνύεται σαθρή, καθώς μόλις χθες η Eurostat δημοσιοποίησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πορεία του πληθωρισμού με την Ισπανία να παρουσιάζει τον χαμηλότερο στην ΕΕ. Να σημειώσουμε ότι η Ισπανία είναι η χώρα που μείωσε κατακόρυφα τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και φυσικά επιβραβεύτηκε.

Ίσως πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει τι λέει, για μη μείωση των τιμών ακόμη και με μείωση του ΦΠΑ, αφού ως κυβέρνηση δεν έδει κάνει απολύτως τίποτα για να πατάξει την αισχροκέρδεια αφήνοντας τους κερδοσκόπους να δρουν ανεξέλεγκτοι στην αγορά.

Όσον αφορά τη δεύτερη παγίδα για την μείωση των άμεσων φόρων που υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης, αν υλοποιηθεί, τότε υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού και επιστροφή σε μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική ατζέντα που θέλει την αποσάθρωση του δημόσιου τομέα χωρίς επαρκές προσωπικό, για να μην πληρώνονται μισθοί, αλλά και να θησαυρίζουν οι ιδιώτες.

Και όταν λέμε δημόσιο τομέα και εργαζομένους σ’ αυτόν εννοούμε πρωτίστως τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, τους δάσκαλους και τους καθηγητές σε όλα τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, τους αστυνομικούς για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τους στρατιωτικούς για την άμυνα της χώρας, τους πυροσβέστες για την κατάσβεση των πυρκαγιών και πολλούς άλλους που προσφέρουν υπηρεσίες στον λαό.

Αυτές είναι οι παγίδες που στήνει η ΝΔ του Μητσοτάκη διαφημίζοντας μείωση των φόρων.

Θα μπορούσε , πάντως, να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του αυτές, αρκεί να αποδεχόταν αυτό που προτείνει η αντιπολίτευση. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ μείωση έμμεσων, μείωση άμεσων φόρων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αύξηση των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα και κυρίως για τα ληστρικά υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αυτούς όμως ο κ. Μητσοτάκης τους προστατεύει. Άλλωστε αυτή είναι η ιδεολογία του.