Γιάννης Τριήρης: Ο πραγματικός στόχος της πρότασης δυσπιστίας

Γιάννης Τριήρης: Ο πραγματικός στόχος της πρότασης δυσπιστίας
Παρασκευή, 27/01/2023 - 07:11

Την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, το είπε ξεκάθαρα. Η πρόταση δυσπιστίας δεν θα ρίξει την κυβέρνηση που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο πραγματικός στόχος λοιπόν ήταν και παραμένει η συσπείρωση και η ενδυνάμωση του «αντιδεξιού» μετώπου που τουλάχιστον πριν από μερικούς μήνες και για μεγάλο διάστημα πριν είχε αδρανήσει, καθώς ο πρωθυπουργός είχε καταφέρει -με την αμέριστη βοήθεια των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης- να προβάλει ένα πρόσωπο κεντρώου, φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή.

Με τις υποκλοπές, όμως, οι μάσκες έπεσαν. Και ο πρωθυπουργός φανέρωσε το «πρόσωπο» που του αποδίδουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι και ιδιαίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενός ανθρώπου που μεγάλωσε σαν πρίγκιπας, νομίζει ότι έγινε βασιλιάς και θέλει πάει θυσία να παραμείνει στην εξουσία.

Ενός σκληρού δεξιού, που έχει εκμοντερνίσει πρακτικές αλήστου μνήμης εποχών, με τους χωροφύλακες ξοπίσω από τους πολίτες, τα «φακελώματα», τις στημένες κατηγορίες, τις πολιτικές διώξεις.

Πρέπει κάποιος να είναι πολύ φανατισμένος οπαδός του σημερινού πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος, για να μην βλέπει την αλήθεια στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, που αποτελεί τεράστια απειλή για την Δημοκρατία και τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών.

Και προφανώς, αυτός ήταν -και ορθώς- ο στόχος της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από μέρος του Αλέξη Τσίπρα. Να έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν μέσα από την Βουλή, πως θα προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τις υποκλοπές ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές του. Και να κρίνουν.

Και εν τέλει να μείνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόνο οι φανατικοί οπαδοί του και να του γυρίσουν την πλάτη όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα διακατέχεται από πολιτικό ρεαλισμό. Και το ξέρει και το είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας θα απορριφθεί. Αλλά αυτή δεν θα είναι ήττα του, όπως πολιτικά ανώριμα έσπευσε να προεξοφλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα είναι ένα ακόμη βήμα να βγει στο φως η αλήθεια. Να ακουστούν μέσα στη Βουλή όλα όσα τα φιλικά και υπόδουλα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαφανίζουν από την ειδησεογραφία τους.

Και οι δύο πρώτες μέρες ήταν ενδεικτικές.

Σήμερα δεν αναμένεται καμία έκπληξη για την τύχη της πρότασης δυσπιστίας. Άλλωστε, δεν ήταν αυτός ο στόχος.

Σίγουρα, πάντως, τα όσα παρακολουθούν οι πολίτες αυτής της χώρας ήδη έχουν ενισχύσει το «αντιδεξιό» μέτωπο και το κυριότερο βάζοντας στην κορυφή του τη σημερινή ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, «τσαλακώνοντας» το προφίλ του κεντρώου φιλελεύθερου που προσπαθούσε να φιλοτεχνήσει.