Γιάννης Τριήρης: Έπεσε ο Σολτς στην παγίδα της πολεμικής εμπλοκής;

Γιάννης Τριήρης: Έπεσε ο Σολτς στην παγίδα της πολεμικής εμπλοκής;
Πέμπτη, 26/01/2023 - 06:51

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε και επισήμως την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τη Ρωσική επίθεση.

Πολιτικοί αντίπαλοι του Σολτς στη χώρα του, κατηγόρησαν τον καγκελάριο για μεγάλη αργοπορία στην απόφαση για δυναμική πολεμική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος, πάντως, τους απάντησε πως «ήταν σωστό και είναι σωστό που δεν επιτρέψαμε να παρασυρθούμε», συμπληρώνοντας ότι η απόφαση ήρθε την κατάλληλη ώρα και αφού προηγουμένως οι ΗΠΑ αποφάσισαν από την πλευρά τους να στείλουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία.

Προφανώς και ο Σολτς έπραξε με σύνεση, όχι μόνο για την χώρα του τη Γερμανία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και δεν πλειοδότησε σε επιθετικότητα εναντίον της Ρωσίας, περιμένοντας πρώτα να δει τι θα πράξει η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη οι ΗΠΑ.

Και μετά την απόφαση Μπάιντεν για τα 31 Abrams, ανακοίνωσε και την απόφαση της Γερμανίας για 14 Leopard.

Στις επίσημες δηλώσεις, πάντως, ο Σολτς μάλλον φρόντισε να κρατήσει και κάποιες «πισινές» καλού κακού, καθώς ήδη η Ρωσία χαρακτήρισε με νόημα «εξαιρετικά επικίνδυνη» την απόφαση της Γερμανίας για την αποστολή αρμάτων μάχης στον Ζελένσκι.

Σε δήλωσή της, η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γερμανία αναφέρει πως οι παραδόσεις των εν λόγω αρμάτων μάχης θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση σ’ ένα νέο επίπεδο και θα οδηγήσουν σε «διαρκή κλιμάκωση».

«Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση θα οδηγήσει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης και αντιφάσκει με τις δηλώσεις Γερμανών πολιτικών περί της απροθυμίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να συρθεί σ’ αυτή», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάγεφ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σολτς, όπως προκύπτει από μια ανάλυση των δηλώσεων του, εξακολουθεί να παίζει «καθυστερήσεις» παρά τις πιέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση στη χώρα του και φυσικά από τις ΗΠΑ για την παράδοση αρμάτων στην Ουκρανία.

Έτσι, στις επίσημες δηλώσεις του επεσήμανε ότι τα Leopard δεν μπορούν να τα χειριστούν οι Ουκρανοί στρατιώτες και απαιτείται κατά συνέπεια να εκπαιδευτούν στην Γερμανία, χωρίς βέβαια να αναφέρει ποιος είναι ο απαιτούμενος χρόνος εκπαίδευσης.

Και παράλληλα απέκλεισε τόσο την αποστολή στρατιωτών -και κατά συνέπεια και εκπαιδευτών- στην Ουκρανία, όπως και την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.

Είναι προφανές ότι κερδίζει χρόνο ο Γερμανός καγκελάριος για να αποφύγει μια οριστική ρήξη με τη Ρωσία του Πούτιν που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέο παγκόσμιο πόλεμο, δυστυχώς για Τρίτη φορά σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Ενέκρινε λοιπόν στα λόγια την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, αλλά πότε αυτά θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο κατά του Πούτιν κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

Όσοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, για την δυναμική εμπλοκή της Γερμανίας στον Ρωσο-ουκρανικό -προς το παρόν- πόλεμο, σφάλουν. Άλλωστε τις τελευταίες δεκαετίες η γερμανική εξωτερική πολιτική -με οδηγό την πρώην καγκελάριο Μέρκελ- ήταν εξαιρετικά προσεκτική.