Γιάννης Τριήρης: Αν ακολουθήσουμε και τώρα τους Γερμανούς … καήκαμε

Γιάννης Τριήρης: Αν ακολουθήσουμε και τώρα τους Γερμανούς … καήκαμε
Παρασκευή, 29/07/2022 - 06:34

Οι Έλληνες καταναλωτές τους τελευταίους μήνες έχουν νοιώσει βαθιά στο πετσί τους την ακρίβεια τόσο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και γενικότερα στην καθημερινότητα τους, στα ψώνια τους και στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται.

Παρόλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των καταναλωτών, με την μορφή επιδομάτων στους λογαριασμούς ρεύματος ή και στην αγορά καυσίμων κίνησης, οι αρνητικές επιπτώσεις στα εισοδήματα τους από τις τεράστιες αυξήσεις τιμών, που αντικατοπτρίζονται και στα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού, δεν εξοβελίστηκαν.

Αυτό καταδεικνύουν και οι έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει οι καταναλωτικές οργανώσεις, με τους καταναλωτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία (92,3% σύμφωνα με χθεσινή έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ) να δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το ποσό που έλαβαν μέσω του του Power pass.

Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί έστω και για το θεαθήναι να απομειώσει τα βάρη των καταναλωτών από τις ενεργειακές αυξήσεις, η ηγέτιδα δύναμη της Ε.Ε. η Γερμανία προχωράει χωρίς δισταγμό στην στήριξη των ενεργειακών εταιρειών και ιδιαίτερα των παρόχων φυσικού αερίου, αλλά όχι μόνο από τα κρατικά ταμεία, αλλά και σε βάρος των Γερμανών καταναλωτών.

Όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για να αποφευχθεί η κατάρρευση παρόχων φυσικού αερίου το Βερολίνο τους επιτρέπει να μετακυλήσουν στους καταναλωτές το 90% των ζημιών τους που προκλήθηκαν από το κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας. Μάλιστα κατά τους αναλυτές η έκτακτη επιβάρυνση για μια τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται σε 500 - 1.000 ευρώ!

Πως θα «πληρώσουν τα σπασμένα» οι Γερμανοί καταναλωτές στις εταιρίες φυσικού αερίου; Όπως αποκάλυψε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας θα θεσπιστεί μια έκτακτη εισφορά με ισχύ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2024, της τάξης του 1,5 μέχρι 5 λεπτά του ευρών ανά κιλοβατώρα. Με δεδομένο ότι μια τετραμελής γερμανική οικογένεια καταναλώνει περίπου 20.000 κιλοβατώρες το χρόνο το κόστος θα φθάσει, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, από τα 500 μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Με δεδομένο ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση αρέσκεται στο να αντιγράφει τους Γερμανούς και να θεωρεί ως άξια αντιγραφής κάθε γερμανική πολιτική απόφαση, είναι ορατός ο κίνδυνος και οι Έλληνες καταναλωτές να βρεθούν προ εκπλήξεως και να κληθούν να πληρώσουν και αυτοί τα σπασμένα των ελληνικών εταιρειών παροχής φυσικού αερίου.

Το μόνο που «αποδυναμώνει» αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη είναι το γεγονός ότι ευτυχώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και μια τέτοια απόφαση θα κοστίσει ακριβά σε … ψήφους.