Γιώργος Καπόπουλος: Βαλκάνια όπως Λιβύη

Γιώργος Καπόπουλος: Βαλκάνια όπως Λιβύη
Γιώργος Καπόπουλος Γιώργος Καπόπουλος
Παρασκευή, 29/07/2022 - 06:32

Η περιοδεία Ερντογάν και τι μπορούσε να περιλαμβάνει ένα φθινοπωρινό ντόμινο στα Βαλκάνια

Περιοδεία στα Βαλκάνια, με πρώτους σταθμούς την Σερβία και την Βοσνία Ερζεγοβίνη, σχεδιάζει ο Ερντογάν στην πιο κρίσιμη στιγμή για την σταθερότητα στην περιοχή μετά το τέλος των πολεμικών συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τα Βαλκάνια προβάλλουν ήδη ως πεδίο πολύ πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας με την δυνητική δραστηριοποίηση της Τουρκίας να παραπέμπει στο μοντέλο της Λιβύης όπου Μόσχα και Άγκυρα από την μια μεριά στηρίζουν διαφορετική πλευρά στην εμφύλια σύγκρουση χωρίς όμως να αμφισβητεί η μία την παρουσία της άλλης.

Το σκηνικό στα Βαλκάνια ήταν ήδη εκρηκτικό πολύ πιο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας να είναι έτοιμη να αποσχισθεί και να προσεγγίσει την Σερβία.

Αν η Μόσχα ενθαρρύνει το Βελιγράδι προς την παραπάνω κατεύθυνση τότε η εμπλοκή της Τουρκίας στο πλευρό των Μουσουλμάνων της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Μετά από την ενδεχόμενη απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας είναι βέβαιο ότι οι Κροάτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα διεκδικήσουν έστω και μονομερώς χειραφέτηση και έτσι θα δημιουργηθεί το πρώτο αμιγές μουσουλμανικό κράτος στην Ευρώπη στην βάση της απόφασης του Τίτο του 1974 να αναγνωρίσει τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης ως ιδιαίτερη εθνότητα.

Ένα φθινοπωρινό Βαλκανικό Ντόμινο θα μπορούσε να εξελιχθεί ως εξής:

-Εμπλοκή της Μολδαβίας και της Ρουμανίας όταν η Μόσχα προσαρτήσει στα κατεχόμενα από τις δυνάμεις της ουκρανικά εδάφη την Τρανσδνειστρία.

-Σε αντιπερισπασμό η Μόσχα ανάβει πράσινο φως στο Βελιγράδι και την Μπάνια Λούκα και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας κηρύσσει την ανεξαρτησία της και ζητά την στήριξη του Κρεμλίνου.

-Ετσι ο Ερντογάν αυτοανακηρύσσεται προστάτης όλων των Μουσουλμάνων της πρώην Γιουγκοσλαβίας και στηρίζει με κάθε δυνατό μέσο το Σεράγεβο μια κίνηση που θα παρουσιασθεί στο μεν ΝΑΤΟ ως εξισορρόπηση της ρωσικής ανάμειξης στους δε Ρώσους ως ευκαιρία συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με αμοιβαίο όφελος.

Αν ξεσπάσει κρίση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αδύνατον να διακινδυνεύσουν μια νέα εμπλοκή χωρίς προοπτική εξόδου την ώρα που επικρατεί ήδη μια κατάσταση πανικού στην Γηραιά Ήπειρο εν όψει του σκληρού επερχόμενου χειμώνα.

Τούτων λεχθέντων το Στάτους Κβο των Συμφωνιών του Ντέιτον του 1995 έχει αμφισβητηθεί εντονότατα με αλλεπάλληλα σχέδια και σενάρια για αλλαγή συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου αλλά και τριχοτόμησης της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης στις τρείς εθνικές της συνιστώσες την σερβική , την κροατική και την μουσουλμανική.

Ένθερμος οπαδός μιας βαρύνουσας παρέμβασης της Τουρκίας στην σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991 ο Οζάλ δεν είχε την ευκαιρία μιας παρέμβασης στα Βαλκάνια.

Σήμερα ο Ερντογάν βλέπει ως ευκαιρία την επανέκδοση του σεναρίου της Λιβύης στα Βαλκάνια.

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος)