Γιάννης Τριήρης: Με την μέθοδο της σαλαμοποίησης στο κρύο και στο σκοτάδι

Γιάννης Τριήρης: Με την μέθοδο της σαλαμοποίησης στο κρύο και στο σκοτάδι
Δευτέρα, 01/08/2022 - 07:20

Κατά το παρελθόν, το απώτερο αλλά και το πρόσφατο, σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις προσέφευγαν στην γνωστή στους πάντες μέθοδο της σαλαμοποίησης προκειμένου να περάσουν με όσο το δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις αντικοινωνικά μέτρα.

Την μέθοδο αυτή ακολουθεί και εφαρμόζει πιστά τώρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε να περάσει αντιδημοφιλή και σκληρά μέτρα στους ΄Ελληνες πολίτες, εν όψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα που έρχεται, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Η στρατηγική είναι απλή και παλαιόθεν γνωστή. «Πλασάρει» στην κοινή γνώμη, τα κακά μαντάτα σταδιακά και με πολύ ήπιο τρόπο προκειμένου οι πολίτες να αρχίσουν να τα «χωνεύουν» σιγά-σιγά.

Έτσι ενώ αρχικά από κυβερνητικής πλευρά υποστηριζόταν σθεναρά ότι η χώρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα επάρκειας στον ενεργειακό τομέα, τώρα ο πρωθυπουργός και κυρίως ο υπουργός ενέργειας και κάποιοι άλλοι οικονομικοί υπουργοί, έχουν αρχίσει να μιλάνε για την αδήριτη ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας.

Μάλιστα ήδη δημοσιοποιήθηκε ότι βρίσκεται σε πρώτο πλάνο πρόγραμμα συσκότισης σε δημόσιους χώρους για κάποιες ώρες, αρχής γενομένης από τα μνημεία, ενώ θα ακολουθήσει και η μείωση του δημόσιου φωτισμού, με τους δήμους να σβήνουν την παροχή σε μία στις 10 λάμπες.

Είναι αυτή ακριβώς η μέθοδος της σαλαμοποίησης, καθώς οι πολίτες αρχίζουν να εμπεδώνουν ότι το κακό έρχεται αλλά δεν θα πλήξει ευθέως και συγκεκριμένα τα νοικοκυριά τους, αλλά γενικότερα το δημόσιο.

Και μετά περάσαμε στο δεύτερο στάδιο. Ήδη ο υπουργός Ενέργειας, σε συνεντεύξεις του, άρχισε να μιλά για το κακό πλην … «ύστατο μέτρο», που δεν θα αφορά μόνο στη συσκότιση δημόσιων χώρων αλλά και σε διακοπές ρεύματος στα σπίτια των Ελλήνων.

Όπως ο ίδιος είπε: «Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές».

Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, θα πρέπει να γνωρίζει και να συνεκτιμά ότι στην ελληνική πολιτική σκηνή έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον η μέθοδος της σαλαμοποίησης, αλλά δυστυχώς για τους εκάστοτε κυβερνώντες δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Μπορεί για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα η κοινή γνώμη να «αποκοιμιέται», αλλά στη συνέχεια οι αντιδράσεις είναι συνήθως εντονότερες.

Στην μακροχρόνια διάρκεια της οικονομικής κρίσης των μνημονίων, μάλιστα, αυτό το κατάλαβαν καλά οι κυβερνήσεις που χρησιμοποίησαν την συγκεκριμένη τακτική στην προσπάθεια τους να χειραγωγήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες πολίτες, ώστε να περάσουν αλώβητες για τα σκληρά μέτρα που επέβαλαν.

Και όλοι γνωρίζουμε ότι τελικά δεν τα κατάφεραν…