Γιάννης Τριήρης: Διπλή φωτιά για τους Έλληνες – Στα δάση και στις τσέπες

Γιάννης Τριήρης: Διπλή φωτιά για τους Έλληνες – Στα δάση και στις τσέπες
Τρίτη, 05/07/2022 - 08:04

Διπλή φωτιά καίει τους Έλληνες αυτό το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, με τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν ήδη απ’ άκρου εις άκρον της χώρας και μεταφορικά στις τσέπες μας λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πριν μερικές μέρες η Eurostat δημοσιοποίησε τα προκαταρκτικά της στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας το Ιούνιο θα σκαρφαλώσει στο 12% , ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη στο 8,6%.

Αυτή είναι η πιο αντικειμενική απάντηση στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός δεν χτυπούν μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Κύριοι της κυβέρνησης, άλλο 12% και άλλο 8,6%. Υπάρχει χαώδης διαφορά.

Και είναι προφανές ότι με τέτοια ακρίβεια τα μέτρα της κυβέρνησης ούτε καν ασπιρίνες για τον καρκίνο δεν μπορούν να θεωρηθούν. Όταν μάλιστα από την δυσβάστακτη αυτή ακρίβεια για τους πολίτες επί της ουσίας η μόνη κερδισμένη είναι η κυβέρνηση που εισπράττει διογκωμένους φόρους ως ποσοστό (ΦΠΑ) επί των αυξημένων τιμών.

Εντάξει, κερδισμένοι είναι και κάποιοι επιχειρηματίες που αισχροκερδούν, αλλά και αυτοί «φίλοι» της κυβέρνησης είναι και ένθερμοι υποστηρικτές της, αφού τους αφήνει να αλωνίζουν ανενόχλητοι.

Και ενώ οι τσέπες των Ελλήνων έχουν πάρει φωτιά από την ακρίβεια και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τρόφιμα, ήρθαν και οι πραγματικές φωτιές που κατακαίνε τα δάση μας και απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Κάτι αναμενόμενο δυστυχώς καθώς υπήρξε πλήρης ανικανότητα στο σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας.

Πριν από ένα μήνα, στις αρχές Ιουνίου, από τούτη εδώ τη στήλη είχαμε επισημάνει ότι η κυβέρνηση κάνει τεράστια λάθη σε ότι αφορά την αντιπυρική προστασία.

Και δυστυχώς οι χθεσινές καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια μας δικαίωσαν.

Όχι ότι ήταν κάτι δύσκολο να προβλεφθεί. Ήταν το φυσικό επακόλουθο της κυβερνητικής ανικανότητας.

Δεν είναι δυνατόν στην χώρα μας να αποφασίζεται ότι η πρόσληψη μόλις 500 πυροσβεστών στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων μπορεί να δώσει λύσεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όταν μάλιστα μέχρι τώρα αυτές οι ειδικές μονάδες έχουν προσωπικό μόλις 90 ανδρών.

Και με την ευκαιρία, ας ενημερώσει η κυβέρνηση αν έχουν προσληφθεί αυτοί οι 500 πυροσβέστες που εξήγγειλε στα τέλη Μαΐου.

Ούτε είναι λύση -και αυτό είχαμε επισημάνει- η ανάληψη από τον στρατό της επιτήρησης των δασών για να μην πάρουν φωτιά.

Που ήταν χθες ο στρατός και στη χώρα ξέσπασαν πάνω από 50 πυρκαγιές. Και βέβαια δεν φταίει ο στρατός, άλλη είναι η «δουλειά» του όταν μάλιστα καθημερινά μας απειλούν οι Τούρκοι.

Η ανίκανη κυβέρνηση φταίει που καιγόμαστε. Και στην φρικτή μας πραγματικότητα και στις … τσέπες μας.