North Sea Link: Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσαν την κατασκευή του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στον κόσμο

North Sea Link: Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσαν την κατασκευή του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στον κόσμο
Τετάρτη, 16/06/2021 - 13:29

Η Βρετανία και η Νορβηγία ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση του μακρύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στον κόσμο, το οποίο θα στείλει αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του νορβηγικού φορέα ηλεκτρικού δικτύου Statnett, την Τρίτη.

Ο 720 χιλιομέτρων North Sea Link - ο οποίος είναι υποβρύχιος, εκτός από τέσσερα χιλιόμετρα- συνδέει το Suldal στα νοτιοδυτικά της Σκανδιναβικής χώρας με το Μπλάιθ, κοντά στο Νιουκάστλ.

Μέσω του καλωδίου θα μεταφέρεται αιολική ενέργεια από τη Βρετανία στη Νορβηγία, ενώ η Νορβηγία θα στέλνει στη Βρετανία υδροηλεκτρική ενέργεια, με τις δοκιμές να ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου.

Το έργο εκτιμάται ότι έχει κόστος μεταξύ 1,5 δισ. Και 2,0 δισ. Ευρώ.

«Όταν ο άνεμος φυσά στην Αγγλία και η παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι υψηλή, εμείς στη Νορβηγία θα είμαστε σε θέση να αγοράσουμε φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα από τους Βρετανούς και να αφήσουμε το νερό στις δεξαμενές των φραγμάτων μας», δήλωσε ο διευθυντής έργου του Statnett, Thor Anders Nummedal.

«Όταν υπάρχει λίγος αέρας και μεγαλύτερη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια στην Αγγλία, με τη σειρά τους θα μπορούν να αγοράσουν υδροηλεκτρική ενέργεια από εμάς», ανέφερε σε δήλωση.

Η ισχύς του νέου καλωδίου είναι 1.400 μεγαβάτ.

Η σύζευξη των δύο τμημάτων, που χτίστηκε ταυτόχρονα από τις βρετανικές και νορβηγικές πλευρές, πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η κατασκευή είχε το μερίδιό της στις τεχνικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης κατασκευής ειδικής φορτηγίδας για τη λειτουργία του καλωδίου κάτω από μια νορβηγική λίμνη και τη διάτρηση μιας σήραγγας 2,3 χιλιομέτρων.

«Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους κοινούς ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους μας», δήλωσε ο Nigel Williams, διευθυντής έργου της National Grid στη National Grid, ο οποίος, όπως και η Statnett, κατέχει το 50% του έργου.

Πηγή: Reuters