Πρόταση για «ξεσκαρτάρισμα» των έργων ΑΠΕ που καθυστερούν

Πρόταση για «ξεσκαρτάρισμα» των έργων ΑΠΕ που καθυστερούν
Παρασκευή, 15/03/2024 - 06:42

Μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς ζητούν την ακύρωση έργων που δεν υλοποιούνται μετά την παρέλευση συγκεκριμένων προθεσμιών ακόμη και εάν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση τους.

Την ώρα που εγείρονται αντιδράσεις από παραγωγούς ΑΠΕ για την προτεραιοποίηση σύνδεσης έργων που θα υπογράψουν συμβάσεις PPAs, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς ζητούν την ακύρωση έργων που δεν υλοποιούνται μετά την παρέλευση συγκεκριμένων προθεσμιών ακόμη και εάν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση τους.

Το θέμα έθεσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy Γιώργος Αλεξόπουλος, μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ για την πορεία υλοποίησης των έργων του RRF και του REPower EU. «Έχουν αδειοδοτηθεί έργα ΑΠΕ ισχύος 100 GW και έργα αποθήκευσης 30 GW. Και μόνο αυτά τα νούμερα μπλοκάρουν τη διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης των έργων. Πρέπει να είμαστε περισσότερο επιλεκτικοί. Θέλουμε έργα που να υλοποιούνται και όχι χαρτιά που απλώς κυκλοφορούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξόπουλος προτείνοντας να απορρίπτεται η άδεια ενός έργου εφόσον δεν προχωρεί η υλοποίηση του εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση εκπροσώπου της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Παναγιώτη Παπασταματίου, ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις ειδικά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν θα πρέπει να οδηγούν «κόψιμο» των έργων. Αντιθέτως, όπως είπε, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το γεγονός πώς πολλές φορές οι υπηρεσίες δεν τηρούν τις αποκλειστικές προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος και ο επενδυτής να έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί κεντρικά στο υπουργείο.

Άλλωστε και η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει θέσει θέμα αδικαιολόγητων καθυστερήσεων από την πλευρά της πολιτείας θεωρώντας πώς για την επιτάχυνση των έργων θα πρέπει να τηρούνται από τις υπηρεσίες οι αποκλειστικές προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος ειδικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και οι επενδυτές να έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν κεντρικά στο υπουργείο σε περίπτωση αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.

Πάντως στην επισήμανση του κ. Αλεξόπουλου για ακύρωση των έργων που δεν υλοποιούνται σε συγκεκριμένες προθεσμίες κίνηση που θα συμβάλλει στην προσπάθεια απελευθέρωσης ηλεκτρικού χώρου, απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Helleniq Energy. Σημείωσε ότι «δεν είναι κακή ιδέα» και πρόσθεσε ότι χρειάζονται ευέλικτα εργαλεία για την απεμπλοκή των έργων. Μάλιστα προανήγγειλε την προώθηση νομοσχεδίου για την υιοθέτηση της έννοιας του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις που μπλοκάρουν για διάφορους λόγους στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Σε ότι αφορά το RRF ο κ. Αλεξόπουλος σημείωσε ότι το 36% των κονδυλίων κατευθύνεται σε έργα ενεργειακής μετάβασης αλλά από αυτά μόνο το 10% αφορούν τη στήριξη της ενεργειακής βιομηχανίας. Όπως είπε χρειάζονται πρόσθετα χρήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση της καινοτομίας και για την επίτευξη των στόχων της ανθρακοποίησης.

Πρότεινε επίσης την κινητροδότηση της αποθήκευσης σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να το λάβουν υπ όψιν τους οι επενδυτές στο σχεδιασμό των έργων που προωθούν.

Έκανε ειδική αναφορά στα έργα υδρογόνου και στο CCS εκφράζοντας την ανησυχία του ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για την παραγωγή ειδικά του πράσινου υδρογόνου από ενέργεια που προέρχεται σε ποσοστό 90% από ΑΠΕ. Όπως είπε για να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα πρέπει να γίνουν μεγάλα έργα από τη βιομηχανία που δεσμεύουν τεράστια κεφάλαια. Η στήριξη θα πρέπει να είναι αφορά τόσο τη χρηματοδότηση αυτών των έργων όσο και τη διευκόλυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης τους, αφού είναι γνωστό ότι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις μεγάλων βιομηχανικών έργων έχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.