Offshore αιολικά: Πάνω από 30 δις ευρώ οι επενδύσεις στην Ευρώπη το 2023

Offshore αιολικά: Πάνω από 30 δις ευρώ οι επενδύσεις στην Ευρώπη το 2023
Δευτέρα, 04/03/2024 - 07:23

Εκτινάχθηκαν στα δισεκ. ευρώ οι επενδύσεις στα offshore αιολικά στην Ευρώπη το 2023, από μόλις 0,4 δισεκ. ευρώ το 2022.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της WindEurope οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέρυσι εγκατέστησαν νέα έργα δυναμικότητας 16,2 γιγαβάτ καταγράφοντας ένα εντυπωσιακό ρεκόρ ενώ το 80% εξ αυτών ήταν χερσαία.

Όπως αναφέρεται η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων, η καλύτερη τιμαριθμική αναπροσαρμογή από τις κυβερνήσεις και η μεγαλύτερη βεβαιότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας δημιούργησαν ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό κλίμα. Μόνο οι νέες επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια ανήλθαν σε 30 δισ. ευρώ – σε πλήρη αντίθεση με τα 0,4 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν το 2022.

Εξάλλου και η βελτίωση των αδειοδοτήσεων έφερε το θετικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, καθώς η Ευρώπη ενέκρινε σημαντικά περισσότερες άδειες για νέα χερσαία αιολικά πάρκα το 2023 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους νέους κανόνες της ΕΕ για τις αδειοδοτήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η Γερμανία και η Ισπανία επέτρεψαν 70% περισσότερους ανέμους στην ξηρά από ό,τι το 2022 – με τη Γερμανία να έχει εντυπωσιακά 7,5 GW. Η Γαλλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν επίσης υψηλότερους όγκους αδειών.

Το κρίσιμο είναι ότι η πολιτική προοπτική για την αιολική ενέργεια άλλαξε στην Ευρώπη το 2023. Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις αναγνώρισαν ότι η αιολική βιομηχανία της Ευρώπης δυσκολευόταν και χρειαζόταν επείγουσα υποστήριξη. Το πακέτο αιολικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο καθόρισε 15 συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση της βιομηχανίας. Τον Δεκέμβριο, 26 κράτη μέλη της ΕΕ και 300 εταιρείες υπέγραψαν στη συνέχεια τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αιολικής Ενέργειας , εγκρίνοντας το Πακέτο και δεσμεύοντας να αναλάβουν τα μέτρα που τους αναλογούν.

Η έκθεση περιλαμβάνει και μια προοπτική για νέες αιολικές εγκαταστάσεις κατά την περίοδο 2024-30, με βάση τον αγωγό του έργου, τις ανακοινωθείσες επενδύσεις, τα στοιχεία αδειοδότησης και τους όγκους κρατικών δημοπρασιών. Η WindEurope προβλέπει ότι η ΕΕ θα εγκαθιστά 29 GW ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-30. Αυτό θα ανεβάσει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ της ΕΕ στα 393 GW το 2030, σε σύγκριση με τα 425 GW που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ευρώπης.

Κατά την περίοδο 2024-2030, τα δύο τρίτα των νέων εγκαταστάσεων θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην ξηρά. Ωστόσο, οι υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις θα αυξηθούν γρήγορα προς το τέλος της δεκαετίας. Το 2030 οι νέες υπεράκτιες εγκαταστάσεις θα είναι σχεδόν ίδιες με τις νέες χερσαίες εγκαταστάσεις.