Η στρατηγική ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου Motor Oil

Η στρατηγική ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου Motor Oil
Τετάρτη, 15/11/2023 - 06:14

Την επόμενη Τετάρτη 22 Νοεμβρίου θα παρουσιασθεί στους αναλυτές η στρατηγική ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου Motor Oil, η οποία θα δώσει μια καθαρή εικόνα για τις μελλοντικές επενδύσεις του Ομίλου.

Να σημειωθεί πως η τελευταία τριετία η διείσδυση και επέκταση του Ομίλου Motor Oil στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ήταν εξαιρετικά γρήγορη και επιθετική.

Ειδικότερα, η Motor Oil Renewable Energy διεύρυνε σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία αιολικών πάρκων που διαχειρίζεται μέσω της απόκτησης της Άνεμος Res. Με την ανωτέρω συμμετοχή, ο Όμιλος Motor Oil απέκτησε χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 772 MW από 280 MW στα τέλη του 2021, ενώ υπάρχουν σημαντικές προοπτικές επέκτασης και ανάπτυξης καθώς βρίσκονται υπό κατασκευή πάρκα δυναμικότητας 84 MW και ένα χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 2.266 MW.

Ακόμη, η Motor Oil Renewable Energy εξαγόρασε το 75% της UNAGI ΑΕ, . που κατέχει 51% μερίδιο των εταιρειών «ΜΠΑΛΙΑΓΑ», «ΤΕΙΧΙΟ» και «ΠΙΒΟΤ ΣΟΛΑΡ», με χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια, συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα.

Αλλά η επέκταση της Motor Oil δεν περιορίζεται στα φωτοβολταϊκά και στα αιολικά projects. Το τελευταίο έτος επιδιώχθηκε η διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος με την είσοδο του Ομίλου Motor Oil στην αγορά των βιοκαυσίμων, μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Elin Verd, η είσοδος στην αγορά της κυκλικής οικονομίας μέσω της απόκτησης της Θαλής ΑΕ, η είσοδος στην αγορά της ηλεκτροκίνησης μέσω της απόκτησης της Automotive Solutions και η είσοδος στην αγορά του πράσινου υδρογόνου με την συμμετοχή στη νεοσυσταθείσα Hellenic Hydrogen. Στην Hellenic Hydrogen η Motor Oil κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ το 49%.