REScoop προς Ελλάδα: Στηρίξτε την ιδιοκατανάλωση και τις ενεργειακές κοινότητες

REScoop προς Ελλάδα: Στηρίξτε την ιδιοκατανάλωση και τις ενεργειακές κοινότητες
Παρασκευή, 10/11/2023 - 06:07

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η ομοσπονδία αναφέρει πως η δημόσια διαβούλευση για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας διήρκεσε μόλις δύο εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού βρισκόταν σε καλοκαιρινές διακοπές.

Πριν λίγες ημέρες η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενεργειακών κοινοτήτων REScoop.eu δημοσίευσε μια έκθεση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των 15 κρατών μελών σε σχέση με την αξιοποίηση των κεφαλαίων για την ενεργειακή μετάβαση. Μάλιστα, επισημαίνει πως ενώ ορισμένα εθνικά κεφάλαια του REPowerEU αφορούν ειδικά μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για τη διευκόλυνση της συλλογικής ιδιοκατανάλωσης και της ανάπτυξης των ενεργειακών κοινοτήτων, ορισμένες χώρες υστερούν. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η ομοσπονδία αναφέρει πως η δημόσια διαβούλευση για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας διήρκεσε μόλις δύο εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού βρισκόταν σε καλοκαιρινές διακοπές. Δεν υπήρξαν ανοιχτές παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια ενδιαφερομένων ή οποιοδήποτε άλλο μέσο δημόσιας επικοινωνίας. περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επικρίνει έντονα την πιθανότητα χρήσης χρηματοδότησης για την υποστήριξη υποδομών LNG, συμπεριλαμβανομένου ενός FSRU νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Οι ενεργειακές κοινότητες λαμβάνουν μόνο μια φευγαλέα αναφορά, αλλά δεν παρέχονται συγκεκριμένες επιχειρησιακές, χρονικές ή οικονομικές λεπτομέρειες.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως στο άρθρο 8 της αναθεωρημένης οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση (EED), οι ενεργειακές κοινότητες αναγνωρίζονται ότι παίζουν βασικό ρόλο στην προώθηση των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας. Η Επιτροπή ενθαρρύνει ρητά τη χρηματοδότηση ενεργειακών κοινοτήτων ως μέσο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Ομοίως, οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις της Επιτροπής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2023, καλούν τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Πορτογαλία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Πολωνία και τη Λετονία να αυξήσουν την υποστήριξή τους για έργα ιδιοκατανάλωσης και κοινοτικής ενέργειας.

Ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Λετονίας, έχουν προτείνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να διευκολύνουν τη δημιουργία κοινοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας για πολίτες. Η Πολωνία σχεδόν διπλασίασε την αρχική της κατανομή στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με επιπλέον 91,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Λιθουανία και η Ισπανία έχουν ανακοινώσει φιλόδοξα μέτρα για τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ