Τι αλλάζει στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»
Παρασκευή, 10/11/2023 - 05:58

Λύση στο πρόβλημα των αποκλίσεων στην ισχύ που αντιμετώπιζαν οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» επιχειρείται να δοθεί με νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη προβλέπει ότι η εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος στο αίτημα για την ενεργοποίηση σύνδεσης και αντίστοιχα στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που εκδίδεται από τον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποκλίνει μειούμενη έως 500w από την ισχύ που αναγράφεται στην οικεία Σύμβαση Σύνδεσης και αντίστοιχα στην οικεία αίτηση χρηματοδότησης.

Κατά τον ίδιο τρόπο και η ονομαστική ισχύς του συστήματος αποθήκευσης (kVA) στο αίτημα για την ενεργοποίηση και αντίστοιχα στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που εκδίδεται από τον ΔΕΔΔΗΕ δύναται να αποκλίνει από την ονομαστική ισχύ που αναγράφεται στην οικεία Συμβασης Συνδεσης και αντίστοιχα στην οικεία αίτηση χρηματοδότησης.

Η χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης που αναγράφεται στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που εκδίδεται από το ΔΕΔΔΗΕ δύναται να αποκλίνει από την χωρητικότητα που αναγράφεται στην οικεία αίτηση χρηματοδότησης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν απαιτείται τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης σύνδεσης και της αίτησης χρηματοδότησης από τον χρήστη και το ποσό επιχορήγησης που καταβάλλεται στον ωφελούμενο προκύπτει από την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταικού σταθμού και τη χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης που αναγράφονται στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το ανώτατο ποσό επιχορήγησης που έχει αρχικά εγκριθεί και δεσμευτεί.

Ωστόσο σε κάθε άλλη περίπτωση που σημειώνονται αποκλίσεις ως προς την ισχύ, με την επιφύλαξη απαιτείται από τον Ωφελούμενο τροποποίηση της οικείας Σύμβασης Σύνδεσης χωρίς την επανυποβολή νέας αίτησης χρηματοδότησης.

Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί όταν ακόμη και μικρές αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, επιφέροντας μικρή απόκλιση ισχύος μπορούσαν να καταστήσουν αδύνατη την ένταξη στο πρόγραμμα.

Σε ό, τι αφορά τη διαχειριστική δαπάνη του ΔΕΔΔΗΕ πλέον, σύμφωνα με την νέα απόφαση, θα είναι ανάλογη με την πραγματοποιηιείσα δημοσία δαπάνη του προγραμματος και σε κάθε περίπτωση σεν μπορεί να ξεπερνά την ως άνω οριζόμενη μέγιστη δαπάνη. Στην προηγούμενη απόφαση οριζόταν ότι η διαχειριστική δαπάνη ήταν ανάλογη με τη διαχειριστική ολοκλήρωση του προγράμματος.

Επιπλέον προβλέπεται ρύθμιση όπου σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα συμμετοχής υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα δεν μεταβιβάζεται. Μεταβίβαση του δικαιώματος δίνεται μόνο στην αναγκαστική περίπτωση αποβίωσης του Ωφελουμένου.

Τέλος προβλέπεται ότι κατά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ο ΔΕΔΔΗΕ επικαιροποιεί το τελικό ποσό επιχορήγησης βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών που αναγράφονται στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που έχει υποβάλλει ο ωφελούμενος σύμφωνα με το άρθρο 14. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο προκύψει ότι ο ωφελούμενος εμπίπτει βάσει του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος του σε διαφορετική Κατηγορία, το τελικό ποσό επιχορήγησης αναδιαμορφώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κατηγορία όπου αυτός εμπίπτει και καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στην εν λόγω κατηγορία. Σε κάθε περίπτωση το τελικό πιστοποιούμενο ποσό επιχορήγησης δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό επιχορήγησης που έχει αρχικά δεσμευτεί.