Ταμβάκης (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Υπό μελέτη projects που συνδυάζουν ΑΠΕ, υδρογόνο και αποθήκευση

Ταμβάκης (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Υπό μελέτη projects που συνδυάζουν ΑΠΕ, υδρογόνο και αποθήκευση
Eurokinissi
Τετάρτη, 01/11/2023 - 19:02

Στα έργα ΑΠΕ και τις νέες τεχνολογίες αναφέρθηκε επίσης στο πλαίσιο του 6ου AIF ο Δημήτρης Ταμβάκης, Project Manager έργων στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, κάνοντας λόγο για τα το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ σε φωτοβολταϊκά πάρκα με στόχο να σπάσει το φράγμα του 1 GW.

«Στις θυγατρικές μας North Solar και New Spes Concept προστέθηκε η North Solar 1, παράλληλα, οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση των έργων που διαχειρίζεται η νέα θυγατρική βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται σύντομα ο διαγωνισμός για την κατασκευή τους, ενώ τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ βρίσκονται επίσης σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης.

«Οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν πολύ περισσότερες ενεργειακές δυνατότητες και για αυτό μελετάμε projects που συνδυάζουν τις ΑΠΕ, το υδρογόνο και την αποθήκευση, έργα για τα οποία βρισκόμαστε σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς. Οι γέφυρες με το ενεργειακό αύριο χτίζονται σήμερα και η αειφορία προϋποθέτει την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης καινοτομίας» υπογράμμισε ο κ. Ταμβάκης.

Ακόμη και τα έργα υποδομής φυσικού αερίου που στηρίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως ο FSRU, IGB παραμένουν προσανατολισμένα στις νέες τεχνολογίες.

«Τα έργα αυτά, οι αγωγοί TAP, IGB και EastMed, και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) δεν έχουν ημερομηνία λήξης» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είναι έργα που θα διαμορφώσουν το αυριανό ενεργειακό τοπίο καθώς είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον και για καθαρές μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο βιομεθάνιο, το οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισάγει ήδη στην αεριοκίνηση «με την υλοποίηση πιλοτικού έργου παραγωγής βιομεθανίου, που θα διοχετεύεται στη συνέχεια στο δίκτυο πρατηρίων CNG FISIKON» ενώ συμπλήρωσε ότι «και το υδρογόνο θα έχει αυξανόμενη σημασία στο μελλοντικό ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης. Για αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας όχι μόνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά βάζει τη δική της σφραγίδα και στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς που αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια».