Τι αλλάζει στις χρεώσεις για τα μητρώα ΑΠΕ - ΣΗΘΥΑ και Εγγυήσεων Προέλευσης

Τι αλλάζει στις χρεώσεις για τα μητρώα ΑΠΕ - ΣΗΘΥΑ και Εγγυήσεων Προέλευσης
Τετάρτη, 18/10/2023 - 06:31

Τέλος στις οριζόντιες χρεώσεις των τελών για την κάλυψη των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών του βάζει ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Οι χρεώσεις στους παραγωγούς θα είναι αναλογικές και διακριτές και δεν θα καθορίζονται από ένα ενιαίο τέλος όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Ο εξορθολογισμός των χρεώσεων περιλαμβάνεται στην εισήγηση περί τροποποίησης του Κώδικα ΔΑΠΕΕΠ για την εισαγωγή τελών διαχείρισης του Μητρώου ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης, καθώς και των νέων σχετικών υπολογαριασμών, εισήγηση η οποία έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έως τις 23 Οκτωβρίου.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση του Κώδικα ΔΑΠΕΕΠ θα υπάρχει διαφοροποίηση της χρέωσης ανάλογα με την παρεχόμενη υπηρεσία την οποία θα επιβαρύνονται οι επωφελούμενοι. Η χρέωση θα συμψηφίζεται αφαιρετικά από το ενιαίο τέλος που καταβάλλουν με βάση το άρθρο 22 του Κώδικα ΔΑΠΕΕΠ.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Γιάννης Γιαρέντης στη συνοδευτική επιστολή της πρότασης τροποποίησης του Κώδικα, στόχος της προτεινόμενης μεθοδολογίας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των χρεώσεων, αρχίζοντας από τις βασικές όπως είναι η διαχείριση του Μητρώου ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, η σύνταξη και υπογραφή συμβάσεων κ.α.

Ο εξορθολογισμός των χρεώσεων στους υπόχρεους για την κάλυψη των Λειτουργικών και Επενδυτικών Δαπανών του ΔΑΠΕΕΠ γίνεται μέσω της μεθοδολογίας ABC (Activity based Costing).

Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του ΚΔΑΠΕΕΠ, η κάλυψη των δαπανών του Διαχειριστή γίνεται μέσω οριζόντιας χρέωσης με την οποία χρεώνονται όλοι οι παραγωγοί με ενιαίο υπολογιζόμενο τέλος. Με την προτεινόμενη ρύθμιση του ΚΔΑΠΕΕΠ θα υπάρχει διαφοροποίηση της χρέωσης ανάλογα με την παρεχόμενη υπηρεσία την οποία θα επιβαρύνονται οι «επωφελούμενοι» και η οποία θα συμψηφίζεται αφαιρετικά από το ενιαίο τέλος το οποίο με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά. Με αυτή την μεθοδολογία η κατανομή των χρεώσεων θα είναι δικαιότερη και αθροιστικά θα λειτουργήσει προς όφελος των παραγωγών ΑΠΕ, όπως σημειώνει ο κ. Γιαρέντης.

Οι διακριτές χρεώσεις θα καθορίζονται με απόφαση της ΡΑΑΕΥ. Παράλληλα προκειμένου να είναι δυνατή η διαφανής παρακολούθηση των διακριτών χρηματοροών που προκύπτουν από την επιβολή όλων των τελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εισαχθεί με Υπουργικές Αποφάσεις, όπως το ανταποδοτικό τέλος διαχείρισης για την κάλυψη των δαπανών που αφορούν τη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ (άρθρο 17 του γ’ σχετικού) και οι χρεώσεις του ΦοΣΕΤεΚ (άρθρο 8 δ’ σχετικού), εισάγονται νέοι υπολογαριασμοί του Λογαριασμού Λ-Δ του ΔΑΠΕΕΠ με σκοπό την καλύτερη οργάνωσή του και τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του. Τα έσοδα όλων των προτεινόμενων Υπολογαριασμών του Λογαριασμού Λ-Δ θα προϋπολογίζονται κάθε χρόνο και θα απομειώνουν το ποσό των Λειτουργικών και Επενδυτικών Δαπανών προς ανάκτηση από το σύνολο των κατόχων Μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στο πλαίσιο της τήρησης του Λογαριασμού Λ-Α.