ΔΕΠΑ Εμπορίας: Προχωρεί η μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Προχωρεί η μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου
Τρίτη, 17/10/2023 - 06:39

Προχωρεί κανονικά η εγκατάσταση της πρώτης στην Ελλάδα μονάδας παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο εργοστάσιο της «Φάρμα Χήτας».

Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και των δοκιμαστικών ελέγχων λειτουργίας του εξοπλισμού στην μονάδα «Φάρμα Χήτας» αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2024, οπότε και εκτιμάται η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του πιλοτικού έργου παραγωγής βιομεθανίου.

Το πιλοτικό αυτό έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό , καθώς το βιομεθάνιο αποτελεί ανανεώσιμο καύσιμο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα που θα συμβάλλει αφενός στη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση με προσιτό κόστος και αφετέρου στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας.

Αναφορικά με το έργο βιομεθανίου η ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:

Ολοκληρώθηκε η τεχνοοικονομική μελέτη για την επιλογή και διαστασιολόγηση του κατάλληλου εξοπλισμού, την καταγραφή μονάδων βιοαερίου και την διερεύνηση τοποθεσίας για την εγκατάσταση και λειτουργία πιλοτικής μονάδας αναβάθμισης βιοαερίου σε βιομεθάνιο, μετέπειτα συμπίεσης και αποθήκευσης του, με σκοπό την περαιτέρω εκμετάλλευση του ως καύσιμο κίνησης (bio-CNG) μέσω των σταθμών FISIKON.

Επιλέχθηκε η εταιρεία «Φάρμα Χήτας» που βρίσκεται στη Φιλιππιάδα του νομού Πρέβεζας, ως η πλέον κατάλληλη εγκατάσταση για την λειτουργία του πιλοτικού έργου λόγω της κοντινής της θέσης σε πρατήρια FISIKON και της ικανότητάς της για σταθερή παραγωγή της επιθυμητής ποσότητας και ποιότητας βιοαερίου για αναβάθμισή του σε βιομεθάνιο.

Τον Μάιο του 2023 υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό όρων με τη «Φάρμα Χήτας» σε συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) που είχε υπογραφεί το 2022.

Αποφασίστηκε η διεξαγωγή διαγωνισμού για τον σχεδιασμό, προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αναβάθμισης βιοαερίου σε βιομεθάνιο, ολοκληρώθηκε η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών του εξοπλισμού και των κριτηρίων επιλογής και βαθμολόγησης του προμηθευτή και διαμορφώθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης.

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση της διακήρυξης καθώς και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού με την επιλογή του αναδόχου προμηθευτή ολοκληρώθηκε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Παράλληλα προχώρησαν οι απαραίτητες διαδικασίες διεκπεραίωσης διαδικασιών αδειοδότησης για τη λειτουργία της μονάδας αναβάθμισης στην υφιστάμενη μονάδα βιοαερίου.