Μέχρι τον Σεπτέμβριο η υποβολή προτάσεων για πράσινες δράσεις στα νησιά

Μέχρι τον Σεπτέμβριο η υποβολή προτάσεων για πράσινες δράσεις στα νησιά
Παρασκευή, 09/06/2023 - 06:44

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται στη Σάαρεμαα της Εσθονίας το ετήσιο φόρουμ της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» με τη συμμετοχή αρκετών φορέων και στόχο τη στήριξη έργων ΑΠΕ σε ευρωπαϊκά νησιά.

Από το φόρουμ ανακοίνωσε χθες η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, Κάντρι Σίμσον την επίσημη έναρξη της πρόσκλησης για την υποστήριξη 30 νησιών που θα προχωρήσουν σε ενεργειακή μετάβαση σε όλους τους τομείς, από τις μεταφορές μέχρι την θέρμανση, με την υποστήριξη φυσικά της γραμματείας για την καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ρόλος της γραμματείας η στήριξη των τοπικών πρωτοβουλιών, σε συνεργασία φυσικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, με σκοπό την ωρίμανση της πρότασης και την διευκόλυνση στην αναζήτηση χρηματοδότησης των δράσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέρος πόρων που θα χρηματοδοτήσει τέτοιες δράσεις θα προέλθει από το Ταμείο Απανθρακοποίησης.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του φόρουμ αναδείχθηκε η σημασία του σχεδιασμού και της συμμετοχής των πολιτών σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, συζητήθηκε ο ρόλος των έργων για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν αρκεί η κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών μονάδων και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βιοποικιλότητα πρέπει να ενισχυθεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να επιδιώκεται η εξισορρόπηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αρμονικά στο φυσικό τοπίο όπως αναφέρει η πρωτοβουλία Clean energy for EU islands σε ανάρτηση στο LinkedIn.

Τονίστηκε επίσης η σημασία του τοπικού ελέγχου στην προώθηση έργων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στα νησιά. Επιπλέον, έγινε αναφορά στην ανάγκη για συμπληρωματικές λύσεις λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εποχικότητα, το μέγεθος της μονάδας και η δυνατότητα συντήρησης, που συχνά απαιτούν προσαρμοσμένους κανονισμούς.

Στην πρώτη συζήτηση με θέμα "Νησιωτικά δίκτυα, διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης και διανομής (DSOs)", εκπρόσωποι από διάφορους οργανισμούς μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιωτικά δίκτυα. Ο Κωνσταντίνος Κυπαρίσσης από την Eurelectric τόνισε τη σημασία της σταθερότητας του δικτύου, ενώ η Pauline Lucas από την Euroheat & Power συζήτησε τη σημασία της τηλεθέρμανσης για την επίτευξη των στόχων καθαρής ενέργειας. «Το δίκτυο τηλεθέρμανσης της Σάαρεμαα δείχνει πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Πρέπει να ακολουθήσουμε μια ολιστική προσέγγιση για να λύσουμε την πρόκληση της θέρμανσης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί πως το φθινόπωρο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την υποβολή των προτάσεων, ενώ από το 2024 θα ξεκινήσουν οι διεργασίες στα νησιά, με σκοπό την υλοποίηση των δράσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ