Πολύ κοντά σε συμφωνία Enel Green Power Hellas- Macquarie

Πολύ κοντά σε συμφωνία Enel Green Power Hellas- Macquarie
Πέμπτη, 20/07/2023 - 06:53

Όπως όλα δείχνουν οι δύο εταιρείες είναι πολύ κοντά στην ανακοίνωση του deal για την εξαγορά του 50% της Enel Green Power Hellas στο αυστραλιανό fund Macquarie.

Είναι θέμα ημερών οι τελικές ανακοινώσεις που έρχονται να προστεθούν στις σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία της ιταλικής εταιρίας. Υπενθυμίζεται πως το τιμόνι της επιχείρησης ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα ο Φλάβιο Κατάνεο. Άλλωστε, πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η εξαγορά του 50% της θυγατρικής της Enel στην Αυστραλία στην ιαπωνική Inpex Corporation. Στην Αυστραλία η Enel Green διαθέτει τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 310MW.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς διαθέτει ήδη 59 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα), ενώ ακόμα έξι φωτοβολταϊκά είναι υπό κατασκευή. Το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ αγγίζει τα 482MW. Από αυτά τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι 19 MW, τα αιολικά είναι 368 MW και τα φωτοβολταϊκά 178MW. Την ίδια ώρα η εταιρία έχει ένα πλάνο για την ολοκλήρωση έργων που είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι μετά τη συμφωνία θα ενισχυθεί το επενδυτικό πλάνο.

Ένα από τα έργα είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται στο Πέρασμα ισχύος 84MW που όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 35-40.000 νοικοκυριών, ενώ δυνητικά μπορεί να φτάσει τα 95MW, όπου προφανώς θα αυξηθεί και το εύρος κάλυψης των αναγκών.

Πρόσφατα, ο Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος της Solar Power Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας μιλώντας στο «Fin Forum 2023» σημείωσε πως «εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να επενδύει και να διευρύνει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα, κρίσιμοι τομείς της οικονομίας, όπως η βιομηχανία, θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί δημιουργώντας, τελικά, καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα». Ανέφερε ακόμη «ότι η χώρα μας μετατρέπεται σ’ ένα σημαντικό επενδυτικό προορισμό για έργα ΑΠΕ, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες εργασιακής ανάπτυξης και απορρόφησης ανθρώπινου δυναμικού».