Οι επόμενες κινήσεις μετά τη συμφωνία Enel Green Power Hellas - Macquarie

Οι επόμενες κινήσεις μετά τη συμφωνία Enel Green Power Hellas - Macquarie
Δευτέρα, 31/07/2023 - 06:34

Μετά τη συμφωνία το αυστραλιανό fund δεν θα σταθεί μόνο στα υφιστάμενα έργα, αλλά σκοπεύει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Macquarie σκοπεύει να δαπανήσει 1 δις. Ευρώ καθώς θέλει να συνεχίσει τη δημιουργική συνθήκη που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα. Παλιότερα με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και με τη θυγατρική της στη Δράμα (Cero Generation).

Πλέον, αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συναλλαγής με την Enel να έχει ήδη 59 έργα και στο μέλλον να θέλει να εστιάσει σε όλες τις τεχνολογίες.

Στην Ελλάδα διαθέτει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα), ενώ ακόμα έξι φωτοβολταϊκά είναι υπό κατασκευή. Το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ αγγίζει τα 482MW. Από αυτά τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι 19 MW, τα αιολικά είναι 368 MW και τα φωτοβολταϊκά 178MW. Την ίδια ώρα η εταιρία έχει ένα πλάνο για την ολοκλήρωση έργων που είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι μετά τη συμφωνία θα ενισχυθεί το επενδυτικό πλάνο.

Ένα από τα έργα είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται στο Πέρασμα ισχύος 84MW που όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 35-40.000 νοικοκυριών, ενώ δυνητικά μπορεί να φτάσει τα 95MW, όπου προφανώς θα αυξηθεί και το εύρος κάλυψης των αναγκών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου. Παράλληλα, κατασκευάζεται ο υποσταθμός υπερύψηλής τάσης στον οποίο θα συνδεθεί. Είναι ο πρώτος υποσταθμός που χτίζεται εξ ολοκλήρου από ιδιώτες.

Να σημειωθεί πως τα τακτικά EBITDA της ENEL το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 10.7 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 29,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής του εύρους της ενοποίησης που προέκυψε από την πώληση ορισμένων assets κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η αύξηση οφείλεται μεταξύ άλλων στην προοδευτική εξομάλυνση της αγοράς εμπορευμάτων. Οι θετικές επιδόσεις της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω των μεγαλύτερων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και πωλείται κυρίως στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική, καθώς και οι θετικές επιδόσεις στην ελεύθερη αγορά στην Ιταλία και την Ισπανία, υπεραντιστάθμισαν τον αρνητικό αντίκτυπο της θερμικής παραγωγής, αναφέρει μεταξύ άλλων η ιταλική εταιρία.