Η Principia αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα

Η Principia αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα
Πέμπτη, 04/04/2024 - 08:13
  • Παρουσιάσθηκε το νέο όνομα και η εταιρική ταυτότητα της εταιρείας κοινών συμφερόντων που προέκυψε από την πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas στη Macquarie Asset Management.
  • Υπό το νέο σχήμα, η Principia θα συνεχίσει να ηγείται των ενεργειακών εξελίξεων, να συμβάλλει στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε καινοτόμες λύσεις, όπως η αποθήκευση και τα υβριδικά έργα.

Principia είναι το όνομα της νέας εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία ιδρύθηκε από τους μετόχους της, Enel SpA και Macquarie Asset Management, και δραστηριοποιείται ήδη από το 2008 ως μέρος της Enel Green Power στην Ελλάδα.

Το νέο όνομα και η εταιρική ταυτότητα της Principia παρουσιάσθηκε επίσημα σε εκδήλωση για συνεργάτες, θεσμικούς και παραγωγικούς εταίρους της εταιρείας, παρουσία των βασικών μετόχων της, του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωνσταντίνου Σκρέκα.

principia_-_photo1.JPG

Με όραμα να δημιουργήσει ένα βιώσιμο μέλλον και αποστολή να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση προς ένα πράσινο και καθαρό μοντέλο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η Principia θα αποτελέσει παράδειγμα σύμπραξης που δημιουργεί αξία κατά πολύ μεγαλύτερη από το άθροισμα των μερών της.

Η Principia έρχεται να θεμελιώσει νέες αρχές για την παραγωγή ενέργειας που γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς τη φύση και είναι απόλυτα φιλική προς τον άνθρωπο, όπως ακριβώς έκανε το έργο «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica», του Ισαάκ Νεύτωνα που έθεσε τις θεμελιώδεις αρχές της φυσικής και ενέπνευσε τον κόσμο να αναγεννηθεί και να προοδεύσει.

Το λογότυπο της νέας εταιρείας είναι ο κύκλος που απεικονίζει την τελειότητα και συμβολίζει την αιωνιότητα, την ολότητα, την ενότητα και τη συνέχεια. Για την Principia, o κύκλος είναι το σημείο από όπου εκπορεύεται η ενέργεια για να δώσει ζωή και να καλύψει κάθε ανάγκη, αλλά και ο πλανήτης τον οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε με όλη μας τη δύναμη. Με σταθερή δέσμευση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αειφόρο ανάπτυξη και καθαρές ενεργειακές λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο, η Principia βάζει σήμερα τα θεμέλια για την ενέργεια του αύριο. Με όχημα τη νέα γνώση, η νέα εταιρεία θα συνεχίσει να ηγείται των ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα, αναπτύσσοντας το επιχειρηματικό της πλάνο και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της προς καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση, οι οποίες αποτελούν το μέλλον στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

principia_-_photo3.JPG

O CEO της Principia, Αριστοτέλης Χαντάβας, τόνισε: «Η πρόοδος προϋποθέτει νέα γνώση και διάθεση αμφισβήτησης ακόμα και όσων λειτουργούν επιτυχημένα, προκειμένου να γεννηθεί το νέο που θα φέρει το μέλλον ακόμα πιο κοντά. Εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια έχουμε γράψει μια ξεχωριστή ιστορία στην Ελλάδα έχοντας βρεθεί στην αιχμή της ενεργειακής μετάβασης που σήμερα αποτελεί αναγκαιότητα και στρατηγικό στόχο σε όλη την Ευρώπη. Πορευόμαστε πλέον ως Principia, ακόμα πιο δυνατοί και αποφασιστικοί, εμπνεόμενοι από τη σπουδαία κληρονομία της εταιρείας, με οδηγό τις αρχές και τις αξίες μας και στόχο να κάνουμε πραγματικότητα την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες. H Principia οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο η ανθρώπινη δραστηριότητα θα κινείται με καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα αλλά και την ενεργειακή μας ασφάλεια και ανεξαρτησία.»

Με την σειρά τους οι εκπρόσωποι των μετόχων αναφέρθηκαν στη σημαντική επιχειρηματική κίνηση. Αναλυτικότερα, ο Eric Bjonerud, Πρόεδρος ΔΣ Principia & Managing Director Macquarie Asset Management, δήλωσε: «Ως η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων υποδομής στον κόσμο, υποστηρίζουμε ενεργά τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουμε επενδύσει, ώστε να αναπτυχθούν και να συμβάλλουν θετικά στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται, και η Principia δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ομάδα της εταιρείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, και είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε αυτό το επόμενο κεφάλαιο μαζί. Συνδυάζοντας τις δυνατότητές μας, στοχεύουμε να στηρίξουμε την Principia στο να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της και, εν τέλει, να συμβάλουμε στις προσπάθειες της Ελλάδας για απολιγνιτοποίηση», ενώ ο Roberto Deambrogio, Executive Vice President Enel δήλωσε: «Ξεκινάμε με μεγάλη χαρά ένα βιώσιμο ταξίδι μαζί με τη ΜΑΜ, με μια νέα εταιρική ταυτότητα η οποία εκφράζει μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία με κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Μέσα από την Principia, θα εργαστούμε αδιαλείπτως προς όφελος όλων των εταίρων μας στην χώρα, αλλά και του πράσινου αποτύπωματός της συνολικά».

principia_-_photo2.JPG

Με 59 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα σε λειτουργία και 7 υπό κατασκευή ηλιακά πάρκα, η Principia παράγει πράσινη ενέργεια ισχύος 577MW, ικανής να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες 300.000 νοικοκυριών.

Δείτε το βίντεο αποκάλυψης του νέου ονόματος: https://youtu.be/x1cnNIibZus

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Principia, στην ιστοσελίδα www.principia-energy.com, καθώς και στα προφίλ της εταιρείας στο LinkedIn και στο Facebook.

principia_-_photo4.JPG