Η EY Ελλάδος σύμβουλος της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή για τη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων ΑΠΕ

Η EY Ελλάδος σύμβουλος της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή για τη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων ΑΠΕ
Πέμπτη, 20/07/2023 - 15:48
  • Η χρηματοδότηση αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1GWp
  • Καθοριστικός ο ρόλος της ΕΥ στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

ΗEY Ελλάδοςενήργησε ως σύμβουλος τηςΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε., μίας κοινοπραξίας τηςRWE Renewables GmbHκαι τηςΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., για την εξασφάλισηχρηματοδότησης σειράς εμβληματικών έργων ηλιακής ενέργειαςστην Ελλάδα, με συνολική ισχύ που αναμένεται να ξεπεράσει το1GWp.

Το πρώτο κύμα των έργων αυτών, έχειισχύ 210MWpκαι ησυνολική αξία της επένδυσης αγγίζει τα €180 εκατ., συμπεριλαμβανομένουεπιδοτούμενου δανεισμού €90 εκατ.που εξασφαλίζεται από τα κονδύλια NextGenerationEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τουΤαμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Πρόκειται γιατη μεγαλύτερηκαι τηνπρώτη στο είδος της χρηματοδότησηπου υπογράφεται στο πλαίσιο των επιδοτούμενων δανείων του ΤΑΑ. Σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη σύνθετη αξιοποίηση του κανονισμού για τις κρατικές ενισχύσεις, δημιουργεί νέα δεδομένα και μεγιστοποιεί τις δυνατότητες για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στις ΑΠΕ μέσω της χρήσης δανείων του ΤΑΑ. Η εξειδίκευση των ομάδων τουΤμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδοςστη χρηματοοικονομική μοντελοποίηση και τη χρηματοδότηση έργων από εγχώριες και ευρωπαϊκές πηγές, ήταν κρίσιμη για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σημειώνεται ότι η έγκριση της χρηματοδότησης αυτής, συμπίπτει χρονικά με την κατάκτηση από την Ελλάδα της πρώτης θέσης στον προσαρμοσμένο ως προς το ΑΕΠ δείκτη RECAI της ΕΥ, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο δείκτης RECAI αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και το οικονομικό μέγεθος της κάθε χώρας.

Σχολιάζοντας την έγκριση της χρηματοδότησης, ο κ.Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος, Επικεφαλής του Τμήματος Συμβουλών Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών και Επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Η συνεργασία της RWE και της ΔΕΗ, με σύμβουλο την EY, σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της Ελλάδας προς ένα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον. Είμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή μας στο σημαντικό αυτό επίτευγμα, υποστηρίζοντας την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Η τεχνογνωσία των ομάδων της EY, ως εταιρεία-ηγέτης στον μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας, συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπο της σημαντικής αυτής επένδυσης για τη χώρα. Συγχρόνως, η συναλλαγή αυτή δείχνει και τον δρόμο για μελλοντικές ανάλογες επενδύσεις που μπορούν να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον».